Beérett Trump bevándorlásellenessége

Rohamosan csökken az Egyesült Államokban befogadott menekültek száma - derült ki az amerikai külügyminisztérium által közzétett adatokból az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2018. október 7. vasárnap, 20:54
Fotó: AFP

A menekültekkel és migránsokkal foglalkozó minisztériumi részleg jelentése szerint a 2018. szeptember 30-án zárult pénzügyi évben az Egyesült Államok 22 ezer 491 menekültet fogadott be. Ez egynegyede a két évvel ezelőtt befogadott menekülteknek, és a legalacsonyabb arány 1980 óta, amikor a szövetségi törvényhozás elfogadta a menekültek letelepítéséről szóló új törvényt.

A 2017 szeptembere és 2018 szeptembere közötti időszakban befogadott menekültek száma kevesebb a fele annak, mint amit a Trump-kormányzat engedélyezne. Az adminisztráció eddig 50 ezer főben maximálta az évente befogadható menekültek számát, ám a most kezdődött pénzügyi évben ezt az arányt 33 ezer főre csökkentette.

A külügyi jelentés szerint a legtöbben a Közel-Keletről és Dél-Ázsiából kaptak menekült státuszt: ebből a térségből 9351 embert fogadott be az Egyesült Államok. Megnövekedett a Kongóból és Ukrajnából érkező menekültek száma is.

Donald Trump elnök már a kampányban erőteljes fellépést ígért a bevándorlással szemben, amelyet gyakran összemosott a menekültek befogadásával nyilatkozataiban. Többek között megkísérelte több muszlim állampolgár belépését megtiltani az Egyesült Államokba, ezt végül a szövetségi bíróságok nem engedélyezték. De a magyar módhoz hasonlóan, egy határfalépítését is meghirdette a mexikói határra, erre viszont egyelőre nem kapott finanszírozást.

A fotó forrása: Nicholas Kamm/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK