Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós bíróság tájékoztatása szerint az Európai Parlament az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke 1. bekezdésének megfelelően az unió alapértékeinek Magyarország általi súlyos megsértése egyértelmű veszélyének megállapítását javasolta az Európai Tanács számára szeptember 12-én elfogadott állásfoglalásában.

Trócsányi László igazságügy-miniszter szerdai tájékoztatása szerint a magyar kormány azért fordult az Európai Unió Bíróságához mert vitatja a Sargentini-jelentés európai parlamenti (EP) elfogadásának szabályszerűségét.

A magyar álláspont szerint az EU alapszerződés hetes cikk szerinti eljárás Európai Tanács előtti megindítására irányuló EP-szavazáson nem volt meg a szükséges kétharmados többség, a tartózkodások ugyanis leadott szavazatként értékelendők - fejtette ki a miniszter.

A Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő által összeállított jelentés kritikát fogalmazott meg a jogállamiság magyarországi helyzetével, így többek között az alkotmányos és választási rendszer működésével, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, a véleménynyilvánítás és a tudományos élet szabadságával kapcsolatban.

A jelentést júniusban az EP illetékes bizottsága, szeptemberben pedig a plenáris ülése nagy többséggel elfogadta. A plenáris ülésen 448 igen szavazat, 197 nem és 48 tartózkodás volt.

Képünk forrása: AFP Photo/Frederick Florin.