Az Egyesült Királyság gyógyszer-szabályozási rendszere (Pharmaceutical Price Regulation Scheme) egy önkéntes alapú megállapodás a brit gyógyszeripar (ABPI) és az egészségügyi minisztérium között.  Ez az első alkalom, hogy a kormány határt szabott az NHS gyógyszer-költekezésének - olvasható a HealthOnline egészségügyi portálon publikált cikkben.

Az egészségügyi minisztérium szerint az új megállapodás stabilitást és kiszámíthatóságot nyújt, a gyógyszeripar álláspontja szerint azonban az intézkedés elriaszthatja a kutatásba való befektetést és megfoszthatja a betegeket a legújabb kezelési módoktól.

Az NHS 2011/12-ben mintegy 12 milliárd fontot költött originális gyógyszerekre, és idáig a gyógyszerárak minden évben 5 százalékkal növekedtek. Az önkéntes rendszerhez nem csatlakozó vállalatoknak 15 százalékkal kellett csökkenteni az originális gyógyszerek árát. Jelenleg az Egyesült Királyságban használt originális gyógyszerek mintegy 10 százalékát forgalmazzák olyan vállalatok, amelyek nem vesznek részt az önkéntes rendszerben. A gyógyszeripar szerint az árcsökkentés nem indokolt, mivel Európában a brit gyógyszerek árai a legalacsonyabbak