Befagyasztják az oroszokat - súlyos a helyzet

Az Oroszország ellen a Krím bekebelezése miatt hozott nyugati szankciók megteszik a hatásukat - véli a Nemzetközi Valutaalap, amelynek helyzetértékelése érdekes módon ezúttal egybeesik a moszkvai jegybank aggodalmaival is. Nullára fékezik le az ország GDP-jének növekedését, lefagyasztják a befektetéseket.
Napi.hu, 2014. július 3. csütörtök, 16:24
Fotó: Reuters

Az EU és az USA Oroszország ellen hozott szankciói nullára fékezik le az ország GDP-jének növekedését, lefagyasztják a befektetéseket és a teljes elszigetelődés állapotába juttathatják a gazdaságot - vélik az IMF elemzői. A szervezet jelentése erősen összecseng azokkal a szavakkal, amelyekkel Elvira Nabiullina a jegybank elnöke, Vlagyimir Putyin államfő protezsáltja jellemezte a helyzetet - hívja fel a figyelmet a Reuters tudósítása.

Nabiullina egy pénzügyi konferencián arról beszélt, hogy a GDP bővülése nem csupán elmarad attól, amit jónak látnának, hanem olyan gyenge, ami egyenesen nehéz helyzetbe hozza Oroszországot. A bankelnök szerint a gazdaság halvány teljesítménye hozzájárul ahhoz, hogy a befektetők távol maradnak az országtól. Eközben a rubel hosszú távú stabilitásának megteremtéséhez feltétlenül meg kellene fékezni a tőke kiáramlását.

Befelé fordulás

Az EU és az USA a Krím félsziget bekebelezése után hozott büntető intézkedéseket Oroszország ellen. Ezek egyelőre elsősorban Putyinhoz közel álló személyek utazásait és külföldi pénzügyi műveleteit korlátozzák, ám az ukrán válság elhúzódását - hétfőn újraindultak az egyelőre beláthatatlan következményekkel járó harcok a kormánycsapatok és az oroszbarát szeparatista csoportok között - további intézkedések követhetik.

Válaszul az orosz vezetés importhelyettesítésre törekvő, patrióta gazdaságpolitikát hirdetett, Putyin felszólította az ország dúsgazdag oligarcháit - akik egy részével közvetlen kapcsolatot ápol -, hogy hozzák haza külföldön tartott tőkéjüket. Tanácsosnak látná emellett, ha lazítanák kapcsolataikat a nemzetközi pénzpiacokkal.

Az IMF azonban egyelőre nem látja ezeknek a lépéseknek a hatását, és arra számít, hogy az elhúzódó bizonytalanság miatt csökkenni fog a fogyasztás, visszaesnek a befektetések és nyomás alatt marad a rubel árfolyama. A gazdasági önkiszolgálás erősítésére irányuló törekvést kifejezetten károsnak tartják, mert elszigetelheti az orosz vállalatokat a világ többi részétől. Ez súlyosan hátráltathatja az energiahordozók exportjától függő gazdasági szerkezet átalakítását, az új technológiák meghonosítását.

Icipici

Az IMF mindezek alapján azt jósolja, hogy a GDP idén 0,2 százalékkal araszolhat felfelé. A jegybank sem vár sokkal jobbat, mindössze 0,4 százalékos pluszt. A gazdaság minisztérium azonban már optimistább: azt reméli, hogy 0,5 százalékos becslésénél jobb lesz a növekedés, és üteme megközelíti az egy százalékot.

A külpolitikai válság nyomán az év első öt hónapjában 80 milliárd dollár hagyta el Oroszországot, a rubel tíz százalékkal gyengült a dollárral szemben. Az IMF azt jósolja, hogy idén összesen 100 milliárd dollárnyi tőke mond búcsút az országnak.

Nem látják ugyanakkor ilyen sötétnek a helyzetet a Krím elfoglalásával kapcsolatban, annak ellenére, hogy korábban sok szakértő megjegyezte, hogy a félsziget gazdaságilag külső támogatásra szorul. Az IMF szerint a GDP 0,3 százalékának megfelelő költségvetési tartalék idén fedezetet biztosít erre az új kiadásra. A GDP 12 százalékának megfelelő államadósság finanszírozása szintén menedzselhető marad.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Trianon2, 2014.07.04 02:35

@kakambuki: Te is olyan tudatlan barom vagy mint bdomak. Olvasd mit irtam neki. Lehet, hogy tobben megfagynak majd nalatok de sok nyugati cask azt fogja mondani "O azok CSAK magyarok voltak es nacik".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trianon2, 2014.07.04 02:26

@Vote: Mindig elvezem az efajta magyar naci okadast. Hogy miert? 1. Mert egy teljesen jelentektelen periferias csoro orszag kis porszem polgaratol jon. 2. Mert egy ilyen porszem hihetetlenul befolyastalan es tehetetlen az USA-val szemben akar egy maszuletett csecsmo. 3. Mert az ilyen szerencsetlen ketlabu elolenyre meg annyira sem halgat senki mint egy jo hazorzo kutyara. 4. Mert az ilyen porszemet majd meg uti a guta (neha meg is uti) az USA hatalmanak latan. 4. Mert az ilyen porszemet mindig elfogja a sarga irigyseg az USA es polgarai hatalma es eletszinvonala miatt. 5. Mert az ilyen proli porszem nem tudja megbocsatani, hogy az USA csoroorszagot nem dobta meg 20-30 milliard dollar ajandek penzel a rendszervaltas utan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trianon2, 2014.07.04 02:05

@bdomak: Lehet hogy orbanisztannak a ruszki-seggnyalas ellenere igen de sok nyugat-europai jelentos EU-tagorszagnak nem. Egyik-masik csak igen jelentektelen, kezelheto mertekben fugg toluk. Hogy nektek siralmas lesz az Brusszelnek nem fog fejfajast okozni. Sot az orokos fideSSnyik kuruckodas miatt magukban orulni fognak neki. Kulonben van meg orbanisztanban sok regi dunyha. Ha tobb idot toltotok alatta nem fogtok megfagyni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2014.07.03 21:47

Még nem az! De rögvest az lesz amint az ország bezárja a kapuit a nyugati kereskedők előtt, illetve tekernek néhányat főelzáró tolózárakon és nem szállítanak gázt nyugatra!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2014.07.03 20:59

@Sz7:
Persze hogy a CH-ra megy ki a játék, mikor érdekelte az USA-t a demokrácia? Soha. Irakban sem véletlenül amerikai cégek termelik ki az olajat a háború óta. Ukrajnában sem hiába ültetik oda a politikuscsemetéket az energetikai cégekbe. Az sem tetszik nekikhogy nem dollár alapon akarja elszámolni a gáz árát, ezt nem hagyták soha. Inkább lebombázzák a fél világot. Na meg európa is túlságosan megerősödne, ha szorosabbra fűznénk a kapcsolatot az oroszokkal pl. egy szabadkereskedelmi megállapodással, ezzel Ukrajna is nyerne, mert az orosz piacokat sem vesztené el és megnyílna az EU is. Persze át kellene állni teljesen euro alapú elszámolásra minden téren. Na ez bassza az amerikaiak csőrèt, ha kell szőnyegbombázzák kelet-ukrajnát.

Háborút csak az USA indíthat az olajért és a gázért, mer demokratákok. Snowden is megmondta mekkora demokraták ezek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html