Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A voksokat összeszámláló Cseh Statisztikai Hivatal az eredményt az esti órákra ígéri. Általános a várakozás, hogy a választásokat az Andrej Babis szlovák származású milliárdos vezette jobbközép ANO mozgalom nyeri meg.

Többségi vélemény, hogy a választások után nehéz kormányalakítási tárgyalásokra lehet számítani. Milos Zeman államfő pénteken megerősítette, hogy kormányalakítási megbízatást a győztes párt elnökének fog adni, aki az ANO sikere esetén Andrej Babis lenne.

A legfőbb probléma az, hogy Babis ellen büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanújával. A nagy pártok többsége a választási kampányban azt állította, hogy nem fognak együttműködni a Babis vezette ANO-val. Felmérések szerint Babis kormányfői elfogadása, illetve elutasítása a társadalomban nagyjából 50-50 százalék.

A hagyományosan kétnapos voksolás nyugodtan zajlott le Csehországban. Súlyosabb rendzavarásról, törvénysértésről az urnák délután két órai zárásáig nem érkezett jelentés.

Az 1993-ban megalakult Cseh Köztársaságban ez volt a hetedik képviselőházi választás, amelyek közül kettő idő előtti volt.