Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A konzervatív párti brit kormányfő a 2010-es parlamenti választások után költözött be a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciára, ahol 2256 napot töltött. Cameron június 24-én, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás másnapján bejelentette, hogy távozik, miután a választók többsége a brit kormány hivatalos álláspontjával ellentétben a kilépésre voksolt.

Cameron szerdán, utolsó hivatalos teendőjeként részt vett a londoni alsóházban a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti félóráján. A vitát bevezető első, ceremoniális kérésre, hogy sorolja fel napi teendőit - ezt a kérést a szerdai ülések elején egy kormánypárti képviselő mindig előterjeszti -, Cameron a szokásos választ kissé megmásítva kijelentette: délelőtt kabinetbeli kollégáival és másokkal tárgyalt, délután pedig még egy teendője van, II. Erzsébet királynő felkeresése a Buckingham-palotában, utána viszont naptára "figyelemreméltóan üres".

Mi lesz a külföldiekkel?

Az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn méltatta Cameron hatévi miniszterelnöki tevékenységét. Felvetette ugyanakkor azt is, hogy a konzervatív párti kormány - amelynek vezetője szerda estétől Theresa May eddigi belügyminiszter lesz - eddig nem adott egyértelmű garanciát arra, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgároknak nem kell távozniuk a kilépési feltételekről szóló tárgyalások eredményeként.

Válaszában Cameron úgy fogalmazott, hogy ilyen kimenetelre "semmi esély" nincs, a brit kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy garantálhassa a külföldi EU-állampolgárok jogainak érvényesülését a jövőben is.

Hozzátette ugyanakkor: egyetlen esetben tudja elképzelni, hogy valamely jövőbeni brit kormány elálljon ettől a garanciától, akkor, ha más EU-tagországok nem biztosítják viszonossági alapon az ott élő brit állampolgárok jogait. Az új brit miniszterelnök azonban "keményen dolgozik majd azon", hogy ezt a kölcsönös garanciát meg lehessen adni - tette hozzá Cameron.

Képviselői kérdésre elmondta azt is, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport az ellene végrehajtott, összehangolt hadművelet eredményeként elvesztette iraki területeinek 45 százalékát, több mint 25 ezer fegyverese meghalt a harcokban, egyre többen dezertálnak soraiból, és az újonnan csatlakozó külföldiek száma 90 százalékkal zuhant.

Nem búcsúzik a politikától

Szerdai utolsó parlamenti szereplése után - az alsóház protokolláris szokásaitól eltérően - a kormánypárti és az ellenzéki frakciók tagjai egyaránt vastapssal búcsúztatták Cameront, aki miniszterelnökségének hat éve alatt hozzávetőleg 5500 képviselői kérdésre válaszolt.
Cameron a politikától azonban nem búcsúzik, Oxfordshire megyei választókörzetét továbbra is képviseli az alsóházban.

Utolsó beszédében fanyar brit humorral ironizált saját kudarcán - írja az Index az MTI-re hivatkozva. A mondatai értelmezéséhez tudni kell, hogy 2005-ben, a toryk frissen megválasztott vezetőjeként így gúnyolódott a Munkáspárt akkori miniszterelnökén, Tony Blairen: "A jövőről szeretnék beszélni. Egykor ő (Blair) volt a jövő." Most, tizenegy évvel később pedig így búcsúzott:

Az utolsó dolog, amit mondani szeretnék, hogy rengeteg dolgot lehet elérni a politikában. Rengeteg dolgot meg lehet valósítani. És hogy végső soron a közszolgálat, a nemzeti érdek, ezek azok a dolgok, amikről (a politika) szól. Ha jobban belegondolnak, semmi sem lehetetlen. Végül is, ahogy egykor fogalmaztam, egykor én voltam a jövő.