Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön közölt adatai szerint az ipari termelés éves összevetésben 6,8 százalékkal nőtt májusban. Elemzők 6,9 százalékos emelkedést vártak az áprilisi 7,0 százalékos bővülés után. Az év első öt hónapjában 6,9 százalékkal emelkedett az ipari termelés, csakúgy mint az első négy hónapban.

A kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben 8,5 százalékkal - 2003 júniusa óta a legkisebb mértékben - bővült az áprilisi 9,4 százalék után, míg elemzők 9,6 százalékos növekedésre számítottak.

Az állótőke-beruházások mindössze 6,1 százalékkal bővültek az év első öt hónapjában, ami 1996 februárja óta a leggyengébb ütem. Elemzők az első négyhavi ütemmel azonos értéket, 7,0 százalékos emelkedést vártak.

A Rabobank holland multinacionális pénzintézet közgazdászai úgy fogalmaztak, hogy "kínai sztenderdekkel mérve sokkolóan gyengék" a csütörtökön közölt gazdasági adatok, és ez magyarázhatja azt is, hogy a kínai központi bank nem követte az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) példáját, így a várakozásokkal ellentétben változatlanul hagyta rövid lejáratú kamatait. Korábban valahányszor kamatot emelt a Fed, a kínai jegybank másnap ugyancsak feljebb vitte a bankok rövidlejáratú hitelköltségeit.

A kínai döntéshozók vékony mezsgyén egyensúlyoznak a pénzügyi kockázatok visszaszorítását és a légszennyezettség elleni küzdelmet szolgáló intézkedésekkel, ugyanis a gazdaság növekedése meredeken lassulhat, ha túl keményen húzzák meg a fékeket. A kormányzati erőfeszítések eddig túlnyomórészt a bankszektorra összpontosultak, és ez magyarázza, hogy a kínai gazdaság eddig folyamatosan erősen nőtt. Azonban a hivatalos adatok és nem hivatalos mutatók közül is egyre több jelzi azt, hogy a hatások mindinkább átszivárognak a reálgazdaságba, sok vállalat panaszkodik finanszírozási nehézségekre és válik fizetésképtelenné.

Az első negyedévben éves szinten 6,8 százalékkal nőtt a kínai gazdaság az erős fogyasztói keresletnek, a nagy teljesítményű exportnak és a meglepően robusztus ingatlanpiaci beruházásoknak köszönhetően. A fogyasztás adta a GDP-növekedés 77,8 százalékát, ami jelentős emelkedést jelent az egy évvel korábbi 58,8 százalékhoz képest.

A második negyedévben 6,7 százalékra lassulhat az ütem a kínai országos fejlesztési és reformbizottság kutatóintézete, az Állami Információs Központ (SIC) becslése szerint, de még így is kényelmesen fölötte marad a pekingi kormány által az idei évre kitűzött 6,5 százalékos célnak.

A kínai értéktőzsdék irányadó mutatói mérsékelten csökkentek a csalódást okozó adatok miatt, zárás előtt két órával Sanghajban 0,47 százalékos, Sencsenben pedig 0,78 százalékos mínuszban állt a vezető index.

A fotó forrása: Fred Dufour/AFP.