Friss felmérés - kerülik a kockázatokat a németek

A nevetségesen alacsony kamatok ellenére a német pénztulajdonosok változatlanul túlnyomórészt a hagyományos befektetési formákat részesítik előnyben - mutatják a bankszövetség körkérdésére adott válaszok - írta a dpa-ra hivatkozva az MTI.
Domokos Erika, 2019. augusztus 13. kedd, 14:33
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

A megtakarítási formák között 41 százalékkal továbbra is a takarékbetétkönyv dominál, míg az életbiztosítás részesedése 33 százalék, a lakástakarék-szerződéseké pedig 30 százalék. A klímaváltozás körüli zajos viták ellenére az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó hosszúlejáratú befektetések, így a környezetbarát kötvények eddig alárendelt szerepet játszottak.

A tradicionális befektetési formák annak ellenére vezetnek, hogy jóformán alig biztosítanak hozamot, sőt az emelkedő infláció mellett a megtakarítók még pénzt is vesztenek.

A takarékoskodók jó egyharmada havi 100 euróig terjedő összeget tesz félre, egy ötödük megtakarítása elérheti a 200 eurót és ugyancsak egy ötödüké pedig az 500 eurót - tűnik ki az Institut Kantar TNS intézetnek a német bankszövetség megbízásából készült körkérdéséből.

A megtakarítók alig negyede rendelkezik részvényekkel, kötvényekkel vagy más értékpapírokkal.

A pénz elhelyezésénél minden korosztályban a legfontosabb kritérium a biztonság. A kockázatvállalási hajlandóság nagyon csekély, a megkérdezettek 82 százaléka elutasította - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK