Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Románia volt a balkáni térségben az úttörője annak, hogy állampolgárságot ígért a komoly külföldi befektetőknek, már a válság kirobbanása előtt. A Southeast European Times (SETimes) cikke szerint az akció sikeres volt, elsősorban a török üzletemberek körében. Pedig a feltételek teljesítése nem könnyű. A román állampolgárság megszerzéséhez általában legalább nyolcéves igazolt helyben lakás vagy egy román állampolgárral legalább öt éve tartó házasság szükséges, azonban ennek az időnek a fele is elég, ha az illető nemzetközi hírű személyiség vagy legalább 1 millió eurót fektet be Romániában.

Macedónia, ahol a külföldi beruházások tavaly 30 százalékkal zuhantak, szerényebb: 400 ezer eurós befektetést vagy legalább 10 munkahely megteremtését szabja az állampolgárság feltételéül. (Békés átmenet az állampolgárság megszerzéséhez az a macedón ötlet, hogy 40 ezer eurót meghaladó árú ingatlan vásárlásával egyéves tartózkodási engedélyt kap a vevő.) Albániában még kevesebb elég: a törvény lehetővé teszi az állampolgárság megadását az ország tudományos, gazdasági vagy kulturális érdekeinek szolgálatában, és bárkinek, aki igazolni tudja, hogy több mint 147 ezer eurót fektetett be Albániában.

Hasonló lépést tervez Bulgária, amely törvénymódosítással egyévi helyben lakás és legalább 250 ezer eurós befektetés vagy 305 ezer eurós ingatlan megvásárlásához köti az állampolgárságot. A jelenleg érvényes szabályozás 509 ezer eurós befektetési határt szabott, amit nyilván kénytelenek leszállítani.

Ezek az intézkedések számos kritikát váltottak ki. Egyrészt nem úgy tűnik, hogy az állampolgárság felkínálása jelentősen növelni tudná a külföldi tőkebefektetéseket, másrészt sokan tartanak attól, hogy bűnözők menedékeivé válnak, különösen mivel a feltételül szabott összegek a kis balkáni államokban olyan alacsonyak, ami egy komolyabb bűnözőnek vagy egy terrorista csoportnak könnyen megfizethető.