A romló gazdasági mutatók ellenére a Fitch Ratings továbbra is befektetésre ajánlja Romániát, ezért nem változtatott a korábbi stabil kilátású BBB mínusz szuverén adósság-besorolásán - közölte csütörtökön a londoni hitelminősítő. Az indoklás szerint Bukarest jelentős lépéseket tett a fiskális konszolidáció terén, ám a bankszektor - a görög pénzintézetek jelenléte miatt - sebezhető maradt.

A makrogazdasági kockázatok csökkenőben vannak, miután a kormány vállalta a nemzetközi hitelezők feltételeit, és elkötelezte magát a 3 százalék alatti deficitcél mellett. A hitelminősítő értékelte azt is, hogy a jegybank jelentős devizatartalékkal rendelkezik, a nemzetközi hitelezőktől közel 6 milliárd euró áll Bukarest rendelkezésére miközben az államadósság a GDP alig 34 százaléka.

A Fitch szakemberei 1,3 százalékos GDP-növekedést prognosztizálnak az idei évre, amit elsősorban a belső fogyasztás megnövekedése táplál majd. Az európai források hatékonyabb lehívása ugyanakkor élénkítik majd az infrastrukturális fejlesztéseket, jövőre ezért 2,5, míg 2014-ben már 3 százalékkal növekedhet a román gazdaság - vélik a londoni szakértők.