Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Tuskot, a Jog és Igazságosság (PiS) jobboldali kormánypárt vezetőjének, Jaroslaw Kaczynskinek a régi ellenlábasát csütörtökön újabb két és fél évre választották meg a tanács elnökének, egyetlen ellenszavazattal, Lengyelországéval.

Witold Waszczykowski külügyminiszter szombaton hangsúlyozta: kormánya "más kezdeményezések megvétózásával nagyon kemény játékot fog játszani az Európai Unióban".

"Egy dolgot világosan le kell szögezni: az uniós politika a kettős mérce és a megtévesztés politikája lett" - mondta a külügyminiszter a Super Express című bulvárlapnak.

Waszczykowski közölte: Lengyelország nem fogja bojkottálni az Európai Tanács üléseit, és részt fog venni a találkozókon. "Tudnunk kell, hogyan csaphatnak be bármikor bennünket" - mondta.

Tusk újraválasztását Varsó úgy értelmezte, mint egy olyan kérdést, amelyben figyelmen kívül hagyták Lengyelország létfontosságú érdekeit a Németország uralta Brüsszelben - emlékeztetett a Reuters brit hírügynökség.

"A biztonság kedvéért alaposan csökkentünk kell az EU iránti bizalmunkat és tagadó politikába kell fognunk" - mondta Waszczykowski.

Az euroszkeptikus PiS kormánya korábban már az EU végrehajtó szervével, az Európai Bizottsággal is összetűzésbe keveredett a jog uralma, a bevándorlók, a klímapolitika és a környezetvédelem kérdésében.

A konzervatív PiS azzal vádolja a centrista Tuskot, hogy hatáskörét túllépve bírálta a varsói kormányt a parlament tavalyi ellenzéki blokádja idején, amely a parlamenti tudósítók munkájának tervezett korlátozása ellen tiltakoztak. Tusk 2015-ig a legnagyobb ellenzéki párt, a Civil Platform (PO) elnöke volt.

A kormánynak az EU-val való vitái ellenére a lengyel lakosság többségében EU-párti. Lengyelország kapja messze a legtöbb támogatást az unió 28 tagállama közül.