Elképesztő fordulatot vett az amerikai elnökválasztás azt követően, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Hillary Clinton, a Demokrata Párt jelöltje lóhosszal vezet ellenfele a Republikánus Párt színeiben kampányoló Donald Trump ingatlanmágnás előtt - derül ki a Bloomberg cikkéből. Trump sötét színezetet adott retorikájának, és ez még finom értékelése a változásnak.

Egy kampánygyűlésen elmondta véleményét arról, hogy Bernie Sanders vermonti szenátor, Clinton korábbi ellenfele, aki saját bevallása szerint európai értelemben vett szociáldemokrataként balról támadta a volt külügyminisztert, a demokraták konvencióján Clinton mellé állt. Trump szerint ezzel a lépésével az ördöggel kötött szövetséget, azaz Clinton maga a sátán.

A tanácsadó a hibás

Ezt megelőzően kirúgta Ed Brookovert, aki segített megtervezni a republikánusok konvencióját, amelyen az ingatlanmágnást elnökjelöltté választották. Brookover Trump egyik vezető tanácsadója volt. Mielőtt csatlakozott volna hozzá, a másik meglehetősen radikális független republikánus elnökjelölt-aspiráns Ben Carson kampánymenedzsere volt.

A republikánus jelölt azt követően "durvult be", hogy a CNN hétfőn megjelent felmérése szerint Clintont a választók 52 százaléka támogatja, míg őt csak 43 százalékuk. A két héttel ezelőtti republikánus konvenció után sikerült döntetlenre kihozniuk a versenyt, ám úgy tűnik, a demokraták múlt heti elnökjelölő tanácskozása nagyot fordított a helyzeten.

Ráadásul Trump a hét végén sértő megjegyzéseket tett az iraki háborúban elesett Humayun Khan százados szüleire, akik a demokraták rendezvényén muszlim vallású fiúk Amerikáért hozott áldozatára hivatkozva bírálták a republikánus jelöltet. Ezt követően a republikánus párt vezetői több-kevesebb egyértelműséggel elhatárolódtak tőle.

El fogják csalni?

Trump talán romló megítélése miatt az Ohio állambeli Columbusban tartott kampánygyűlésén kijelentette: attól tart, hogy az elnökválasztást el fogják csalni vele szemben. Ezzel már nem először kérdőjelezte meg az alapvető demokratikus intézményrendszer hitelességét.

Idetartozik, hogy szerinte a sajtó, különösen a New York Times szerinte elfogult vele szemben. Ennek szellemében számos sajtóorgánumot kitiltottak gyűléseiről.

De a hét végén azt is kijelentette, hogy Clinton és a demokraták manipulálni akarják az elnökjelöltek vitáit, miután ezek közül kettő egybeesik az NFL amerikaifutball-liga meccseivel, amelyet az ő támogatói nézni akarnak. A viták időpontjait egy független bizottság jelöltek ki még tavaly szeptemberben, és ez testület nem hajlandó megváltoztatni akkori döntését.

Trumpnak ugyanez volt a baja Sanders és Clinton előválasztási vitáival is és csalásnak minősítette, hogy két korábbi elnökjelölt-aspiráns republikánus politikus választási szövetséget kötött vele szemben néhány előválasztási fordulóban.

Frusztrált szavazók

Szakértők szerint Trump a republikánus szavazók körében elterjedt frusztrációra alapoz, amikor megkérdőjelezi a demokratikus intézményrendszer működését. A párt rengeteg támogatója gondolja azt, hogy a csalások mindennaposak a választásokon.

Ezen az sem változtat, hogy egy átfogó bírósági vizsgálat messze nem igazolta ezt. A vizsgálat mindössze 31 bizonyítható visszaélést tárt fel a 2000 és 2014 között leadott egymilliárd szavazólap áttekintésével.

A kétségek támasztása - negatívabban: a hangulatkeltés - építhet az amerikai társadalom növekvő bizalmatlanságára az USA demokratikus intézményrendszerével szemben. A Gallup júniusi felmérése szerint az emberek egyre negatívabban látják az elnöki rendszertől kezdve a legfelsőbb bíróságon, a kongresszuson és a tévéhíradókon át a nagyvállalatokig és a szakszervezetekig az egész struktúrát.

Megágyaz a vereségnek?

Talán még ennél is nagyobb gond, amit a politológusok egy része felvet. Szerintük Trump mostani megjegyzéseivel igyekszik megágyazni annak, hogy megkérdőjelezze a választás végeredményét, ha netán vesztene. Ha ez történne az gyakorlatilag halálos döfést lehet az amerikai demokrácia szívébe.

Az ingatlanmágnás ugyanakkor nem először vitatná el egy választás korrektségét. Barack Obama 2012-es újraválasztásának legitimitását is megkérdőjelezte, azt írta a Twitteren, hogy a választás eredménye totális csalás és paródia.