BUX
37689

Behívnák az oroszokat a lengyelek

Padlóra vitte a kalinyingrádi orosz enklávé közelében, a lengyel-orosz határ túloldalán tevékenykedő lengyel cégeket, hogy a varsói kormány tavaly lezáratta a kishatárforgalmat a térségben. Erősen kopogtatnak az illetékes hivatal ajtaján.

Barabás Júlia, 2017. június 24. szombat, 07:40

A tavalyi varsói NATO-csúcs és a krakkói pápai látogatás idejére Lengyelország felfüggesztette a kishatárforgalmat Ukrajnával és az Orosz Köztársasággal. A 2016. július 4-én életbe lépet korlátozást az ukrán határon augusztusban feloldották, de Oroszország kalinyingrádi övezete esetén máig érvényben van a tilalom - kezdi beszámolóját a wyborcza.pl.

A térségben tevékenykedő vállalkozásokat, amelyek kifejezetten a bevásárlóturizmusra és a többi helyi kis bizniszre építették tevékenységüket, kivasalta az egy éve érvényben lévő intézkedés.

Ezért a Társadalmi Párbeszéd Tanácsához (RDS), a háromoldalú érdekegyeztetés lengyelországi szervezetéhez fordultak a tilalom eltörlését indítványozva.

Az RDS elfogadott egy ezzel összhangban lévő állásfoglalást, ám a kormányoldal nem írta alá a papírt. A Gazeta Wyborcza megkérdezte a szakminisztériumot, mi az álláspontjuk az ügyben, ám csupán az egy éve ismert választ kapták: a kishatárforgalom felfüggesztésének hátterében biztonsági megfontolások vannak.