Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Plastoil Europe nevű cseh kezdő vállalkozás olyan berendezést fejlesztett ki, amely a legtöbb hagyományos műanyaghulladékot képes visszaalakítani olajjá - írta a Radio Praha. Egy mobileszközről van szó, amelyet nyolc éve fejlesztenek, és most jutottak el a gazdaságilag is értelmezhető költségen működő, ezért gyártásra kész változatáig.

A berendezést Optimus névre keresztelték, a működési elvét pedig hőkezeléses depolimerizációnak hívják. Lényegében hő hozzáadásával szétcincálják a műanyagok polimerszerkezetét, amelyek így egy a gyártásukkal ellentétes folyamatban szintetikus olajjá válnak. Ezt követően az olajból újra elő állítani mindazt, amit kőolajból: különböző üzemanyagfajtákat és műanyagokat is.

Az Optimus képes felzabálni egyebek mellett a PVC-t a PET-palackokat, az eldobott joghurtospoharakat, a műanyag zacskókat és csomagolóanyagokat, egy szóval mindazt, amit ma sárga fedelű kukákba dobnak azok, akik kulturáltan viselkednek. A lényeges változás a korábbiakhoz képest nem is ebben van, hanem a berendezés hatékonyságában.

Az Optimus laboratóriumi változata óránként maximum két kilogramm műanyagot volt képes felzabálni, míg az első tesztpéldány 2012-ben már 200 kilogrammos teljesítményre volt képest. A mai teljesítőképesség ennek tízszerese. A Optimus egy kilogramm műanyagból egy kilowattóra energia felhasználásával egy liter olajat állít elő. A berendezést hulladékkezelő cégeknek akarják eladni.