Idegeskedést okoz az Ukrajnában élő külföldiek körében, hogy feltartóztatták a kijevi repülőtéren George Kikvadze grúz üzletembert, aki korábban facebook-oldalán szolidaritását fejezte ki az EU-párti tüntetőkkel. Az Amerikában tanult Kikvadze a Terra élelmiszer-ipari konglomerátum vezető menedzsere, ám ennek ellenére nem léphetett Ukrajna területére.

A határőrök azt mondták az üzletembernek, hogy az állami biztonsági szolgálat utasítására cselekszenek - nyilatkozta Kikvadze a Financial Timesnak telefonon a repülőtérről. Öt éve dolgozom Ukrajnában, a vállalatom munkahelyeket teremt és befektetéseket vonz az országba. Ehhez képest most veszélyes forradalmárnak minősülök, aki meg akarja buktatni a kormányt - tette hozzá.

Éberség

Kikvadze egyike annak a 36 külföldinek, főként grúzoknak, de részben amerikai állampolgároknak, a kijevi üzleti és egyetemi élet tagjainak, akik szerepelnek Oleg Tszarov kormánypárti képviselő feketelistáján. A felsorolás az országra állítólag veszélyt jelentő személyeket tartalmazza. Tszarov a biztonsági szerveknek és a külügyminisztériumnak küldte el a hónap elején a szerinte nemzetbiztonsági kockázatot jelentő "külföldi ügynökökről" összeállított listáját.

A felsorolásban szerepelnek orosz ellenzéki politikusok is. Egyikük, Borisz Nyemcov beutazását Ukrajnába néhány hete szintén megakadályozták. A szorgalmas névsorkészítő politikus arra készül, hogy 200 fősre bővíti feketelistáját.

Rajta vagyok

Láttam, hogy benne vagyok a felsorolásban - panaszkodik Andreas Umland német professzor, aki 2002 óta tanít a Kijevi egyetemen. Nem kötődöm egyik helyi politikai csoporthoz sem. Csak tanítok Ukrajnában. Természetesen bíráltam a kormány külpolitikáját, de kritizáltam az EU-t és az ellenzéki pártokat is.

Tszarov weboldalán nemrégiben Soros György magyar származású üzletembert vette tűz alá. Szerinte a mágnás Nyílt Táradalom alapítványa, amely Ukrajnában is finanszíroz képzési programokat, támogatja a kormányellenes tüntetőket. A tiltakozások néhány vezetője korábban valóban részt vett a Soros pénzéből indított kurzusokon, ám tagadják, hogy a folyamatos demonstrációkat a Nyugat pénzelné.