Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német központi bank szokásos havi jelentésében azt írja, hogy a június végéig tartó három hónapban élénkült a lakossági fogyasztás, a feldolgozóipar teljesítménye, miközben bővült az export is. A német hazai össztermék (GDP) az első negyedévben csalódást keltő ütemben, 0,3 százalékkal, hat negyedéve a legkisebb ütemben nőtt negyedéves összevetésben - idézi az adatokat az MTI.

A német gazdaság 2,3 százalékkal erősödött az idei első negyedévben éves szinten. A tavalyi utolsó negyedévben az éves növekedés nagyobb, 2,9 százalék volt.

Június közepén a Bundesbank 2,5 százalékról 2 százalékra, július elején a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig 2,5 százalékról 2,2 százalékra rontotta az idei német gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzését.

Elemzők között még mindig nincs egyetértés, hogy az első negyedévi növekedési lassulás csak egyszeri eset volt, vagy pedig azt jelzi, hogy az Európa gazdasági motorjának számító Németország gazdasági teljesítménye túljutott a csúcson. Tavaly 2,2 százalékkal, 2016-ban 1,9 százalékkal nőtt a német GDP.

A Bundesbank hétfőn ismertetett jelentésében úgy vélekedett, hogy a gazdaság némileg jobb állapotban volt a második negyedévben, mint az első három hónapban. Ugyanakkor megjegyezte: nem valószínű, hogy idén sikerülne elérni a tavalyi gazdasági növekedést.

A Bundesbank szerint a második negyedévben a gazdaság fő hajtóereje a feldolgozóipar volt, jól eredményeket ért el a gyógyszer- és a járműipar. A második negyedévben - az első negyedévhez képest - már nem jelentkezett az influenza szezon gazdasági növekedést lassító hatása.

A német központi bank szerint a június végével záródott három hónapban a kapacitási korlátok ellenére jelentősen nőtt az építőipari ágazat aktivitása is.