Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ECB a Twitter közösségi hálón közzétett üzenetében jelezte, hogy miként azt korábban bejelentették, az euróövezet központi bankjai és az ECB megkezdte a vásárlásokat. A német központi bank (Bundesbank) egyik szóvivője is megerősítette, hogy délelőtt óta aktívan vásárolnak államkötvényeket a másodlagos piacon.

A tervek szerint 2016 szeptemberéig tartó, havi 60 milliárd eurós - összességében 1100 milliárd eurós - kötvényvásárlási program az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, illetve a brit jegybank gazdaságösztönző céllal végrehajtott mennyiségi enyhítési programjaival mutat elvi hasonlóságot.

A mennyiségi enyhítés néven is emlegetett program célja egy pozitív gazdasági körforgás megteremtését célozza: az erős kereslet hatására csökkennek az államkötvények hozamai, ami arra készteti a bankokat, hogy máshova fektessék be a rendelkezésükre álló forrásokat, jelesül a vállalkozásoknak és a fogyasztóknak adott kölcsönökbe.

A mennyiségi enyhítés a pénz értékét is befolyásolja. Más térségek befektetői számára kevésbé lesz vonzó az euróövezet, a monetáris unióból kifelé áramlik a pénz, ami csökkenti az euró értékét. Ez kedvező hatással lesz az exportorientált európai vállalatok működésére, az import viszont drágul, ami lehetővé teszi az árak emelkedését.

Steffen Kampeter, a német pénzügyminisztérium államtitkára a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak hétfőn adott nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a mennyiségi enyhítés elindítása után a politikai szférának nem szabad bizonytalanná válnia, az európai kormányoknak továbbra is a növekedést ösztönző intézkedésekre, a munkaerő-piaci reformokra és a költségvetési konszolidációra kell összpontosítaniuk.

A piacokon a nemzeti bankok lesznek a program fő végrehajtói, a vásárlások 92 százalékát ezek bonyolítják majd le.

Az eszközvásárlási program havi 60 milliárd eurós keretösszege már tartalmazza az ECB két, tavaly ősszel indított magánadósság - euróban denominált, fedezett kötvények és eszközfedezetű értékpapírok (ABS) - vásárlási programjának havi 10 milliárd eurós keretösszegét is, vagyis a piacra juttatott pótlólagos likviditás 50 milliárd euró lesz. A program keretében az ECB 2-30 év lejáratú befektetési minősítésű államkötvényeket, továbbá az EU intézményei és magánvállalatok által kibocsátott papírokat vásárol. A bank az ECB alaptőkéjéhez való hozzájárulás mértékében vesz kötvényeket az euróövezeti országokban, így a legtöbbet német állampapírokból, majd a francia és az olasz kötvények következnek.