Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dominic Raab, a brit kormány új brexitügyi minisztere és Michel Barnier az EU főtárgyalója július 19-én folytatja az Egyesült Királyság és az unió válási tárgyalásait, ám eközben az EU-tagállamok beindították vészforgatókönyveik megvalósítását arra az esetre, ha a felek megállapodás nélkül intenének búcsút egymásnak, ami súlyos gazdasági gondokat okozna mindkét oldalon - írja a Bloomberg. Minél közelebb van egy ország Nagy-Britanniához, annál idegesebben várják a nagy reccs bekövetkeztetét.

Északi országok

Európa második legnagyobb kikötője Antwerpen. Belgium drónokat és vízalatti érzékelőket telepít, hogy megerősítse északi-tengeri partvonala ellenőrzését. Ez az EU kemény külső határává válik, ha a szigetország egyszerűen leszakad az EU-ról. Több kutyát akarnak foglalkoztatni a drogok kiszűréséhez. A 3400 vámhivatalnok mellé legalább további 140 felvételét tervezik.

A hollandiai Rotterdam Európa legnagyobb kikötője. Itt 750-nel tervezik növelni a vámosok számát. Ez 15 százalékos bővítés. Ha nem lesz megállapodás, akkor 930 új embert vesznek fel. A Food and Consumer Product Safety Authority szintén létszámnövelés tervez.

Írország

Az ír kormány ezer fővel növeli a határellenőrzést végző személyzetet. Külön figyelnek a dublini tőzsde kereskedelmi rendszerének biztonsági megerősítésére. A tervek szerint 200 ezer tonna olajtartalékot akarnak átszállítani Nagy-Britanniából Írországba és más EU-tagországokba.

A főváros kikötője külön készül a szakításra és a kormány 300 millió eurós (97 milliárd forint, a budapesti 4-es metró költségének közel negyede) hitelprogramot indított a vállalatoknak a brexittel kapcsolatos gondjaik enyhítésére. Brüsszelben lobbiznak, hogy enyhítsék a vállalatok állami támogatását korlátozó szabályokon.

Más országok

A dél-európai országok egyelőre nem nagyon izgatják magukat, csak elemzések készülnek a különböző válási forgatókönyvek hatásairól. Németországban a kormány többször figyelmeztette a cégeket és a bankokat, hogy ne becsüljék le a brexit káros következményeit. A vámtisztek négy hónapos felkészítésen vesznek részt. Franciaországban két éve készülnek gazdasági szektorokra lebontott vészforgatókönyvek a halászattól a pénzügyi ágazatig. Részleteket nem közöltek.

Magyarországról nincs szó külön a Bloomberg összeállításában, ám irányadó lehet a lengyelek számítása. Varsó úgy gondolja, hogy ha nem lesz válási megállapodás, akkor azokat az EU-s országokat éri a legnagyobb csapás, amelyeknek sok állampolgára él az Egyesült Királyságban, illetve az EU-támogatások nettó haszonélvezői (miután kiesik az uniós büdzsé brit befizetése). Ez éppúgy igaz Lengyelországra, mint Magyarországra. Az ottani kormány igyekszik kidolgozni a kárenyhítés legjobb módszereit.

Piszkos kis játszma

Eközben Nagy-Britanniában kezdenek világossá válni a brexitfelkészülés végjátékának frontvonalai - derül ki a Financial Times cikkéből. Boris Johnson volt külügyminiszter a lemondását indokló parlamenti beszédében alig leplezve felszólította a brexitpárti konzervatívokat, hogy sorakozzanak fel mellé a kormánnyal szemben.

Állítsák meg Theresa May miniszterelnök összetákolt brexitpolitikáját, amely az áruk kereskedelmében bent tartaná a szigetországot az EU-s vámunióban. Még nem késő, hogy megvédjük a brexitet! - adta ki a jelszót, ami elemzők a kormányfői posztra történt bejelentkezésnek is értékelnek.

Eközben a kormányban maradt keményválás-párti politikusok azzal indokolják döntésüket, hogy mindenáron meg kell előzni a hatalom elvesztését, mert csak a jelenlegi tory kabinet garantálhatja, hogy 2019. március 29-én az Egyesült Királyság jogilag elhagyja az EU-t. Mindegy milyen megállapodást kötnek erről az EU-val - teszik hozzá -, mert később úgyis átírják azt.

A fotó forrása: AFP.