Beint az EU több országnak

Hiába tartozik a Balkán minden szempontból Európához, az EU-s tagállamok körében nem népszerű az unión kívüli balkáni államok felvétele. A csatlakozásuk dátumaként felmerült 2025 irreális lehet, pedig nem holnap lesz.
Komócsin Sándor, 2018. május 17. csütörtök, 15:44
Fotó: Napi.hu

Népszerűtlen az Európai Unióban a nyugat-balkáni bővítés, valószínűtlen, hogy a térségből újabb országok csatlakoznak a közösséghez belátható időn belül - idézte a vajdasági Szabad Magyar Szó Günter Verheugent, az Európai Bizottság volt bővítési biztosát.

Verheugen a német Südewestrundfunknak nyilatkozva kiemelte: a Balkán nemcsak földrajzilag, hanem politikailag és kulturálisan is Európához tartozik, így az EU-ban lenne a helye, ám a térség újabb államainak csatlakozása nem olyan ügy, amely lelkesíti az EU-s állampolgárokat. Éppen ellenkezőleg, a nyugat-balkáni bővítés folytatása igen népszerűtlen.

A német szakember - jelenleg egyetemi oktató - szerint a délszláv háború megmutatta, hogy a térséget nem szabad magára hagyni. Ezért nyitották meg a térség országai előtt az EU-csatlakozás lehetőségét. Abban bíztak, hogy az uniós tagság lehetősége ösztönzi a reformokat és a régió országai a csatlakozásnak köszönhetően könnyebben megoldják a konfliktusaikat.

Azonban a folyamat nem a reményeknek megfelelően alakult, a frusztráció és csalódottság mindkét oldalon nagyon nagy.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság szerint Szerbia és Montenegró 2025-re készen állhat az uniós tagságra, azt mondta, hogy Montenegró esetében elképzelni is nehéz, hogy Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke miért gondolja ezt. A térség többi államával kapcsolatban pedig még egy körülbelüli dátumot sem lehet megjelölni a csatlakozásra.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2018.05.17 19:06

már románia felvétele is kapitális hiba volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kman, 2018.05.17 18:36

A cím alapján már tudtam, hogy Komócsiny gyűlölködő elvtárs írta a cikket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html