Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Venezuela több képviselőjével tárgyalunk, s tőlünk telhetően segítjük Venezuelát - fogalmazott az MTI szerint az amerikai elnök újságíróknak. A dél-amerikai ország 15 esztendővel ezelőtt még a leggazdagabb országok egyike volt, mára pedig a legszegényebb országok egyike lett - tette hozzá.

Trump nem akarta felfedni, hogy Washingtonnak kik a tárgyalópartnerei Venezuelában, csupán annyit mondott: köztük van "egy nagyon magas szintű'" személyiség is.

Washingtoni idő szerint kedden éjjel Caracasban Nicolás Maduro elnök is megerősítette a tárgyalások tényét. "Megerősítem, hogy hónapok óta magas szintű kapcsolatok vannak az Egyesült Államok és Donald Trump tisztségviselői és az általam elnökölt bolívári kormány között, az én kifejezett felhatalmazásommal."

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerdán azt írta Twitteren, hogy e magas szintű kapcsolatok Maduro elnök távozását szolgálják. "Mint az elnök több ízben is elmondta, hogy véget kell vetni a venezuelai nép erőforrásai ellopásának és a folyamatos elnyomásnak, s ennek érdekében Madurónak mennie kell" - írta Bolton. Azok, akikkel az Egyesült Államok kapcsolatban áll Venezuelában, "másról sem beszélnek, mint Maduro távozásáról és szabad választásokról".

Az Axios című hírportál még vasárnap arról adott hírt, hogy Maduro egyik bizalmasa, Diosdado Cabello - a nemzetgyűlés korábbi elnöke - vette fel a kapcsolatot az elmúlt hónapokban, közvetítők révén, a Fehér Házzal, pontosabban a Nemzetbiztonsági Tanács egyik munkatársával.

Hétfőn az Egyesült Államok Déli Főparancsnokságának vezetője, Craig Faller admirális azt nyilatkozta, hogy az amerikai haditengerészet készen áll "a szükséges lépésekre" Venezuelában. Faller azt követően nyilatkozott így, hogy Donald Trump vasárnap igennel válaszolt egy újságírónak, amikor azt firtatta, hogy az amerikai kormányzat készen állna-e egy Venezuela elleni esetleges tengeri blokádra.