Bejön Putyin számítása - vereségtől tartanak ellenfelei

A szíriai lázadók attól tartanak, hogy ha nem egyesítik erőiket, amire az elmúlt négy év nem volt elég, akkor az orosz támogatást élvező Aszad-rezsim föléjük kerekedik. Miközben az orosz légierő tarol, az USA felfüggesztette 500 millió dolláros kiképzési programját.
Napi.hu, 2015. október 12. hétfő, 11:30
Fotó: Reuters

Oroszország szíriai légi támadásainak célja továbbra is Bassár al-Aszad kormányának stabilizálása, nem terveznek szárazföldi katonai akciókat - mondta Vlagyimir Putyin orosz államfő hét végi televíziós interjújában. A beavatkozással a legitim hatalmat akarják fenntartani és utat akarnak nyitni a polgárháború kompromisszumos megoldása előtt. Putyin tagadta, hogy a Aszaddal szemben álló erőket is támadnák az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezeten kívül.

Az orosz légierő több mint száz bevetésben támadta az IÁ-t azt követően, hogy szeptember végén bejelentették a hadsereg szíriai beavatkozását - idézte a CNN a moszkvai védelmi minisztérium jelentését. Csak vasárnap a szervezet 63 állására, ezen belül 53 megerősített pontra mértek csapást. Az utóbbiak között volt egy parancsnoki központ, négy kiképzőtábor és hét lőszerraktár.

Katonai erővel, persze

Természetesen a céljainkat katonai erővel akarjuk elérni - ismerte el az orosz államfő. A nemzetközi terroristák és barátaik nem szándékoznak tárgyalni a kormánnyal, amelyet majdnem ostrom alá vettek az ország fővárosában. Putyin szerint a légi csapások nagyon pontosak, mivel azokat alapos hírszerzés és felderítés előzi meg.

Bagdadban információs központot állítottak fel közösen "más országokkal" és szíriai "barátaikkal". Szóval semmi sem történik spontán módon a levegőben és a szárazföldön: alaposan előkészített tervek szerint hajtják végre az akciókat.

Putyin ugyan tagadta, hogy az IÁ-n kívül támadnák az Aszaddal szemben álló felkelőket is, ám a BBC jelentése szerint a damaszkuszi kormányerők jelentős előrehaladást értek el velük szemben. A harcok főként a körül az főútvonal körül folynak, amely összeköti a a fővárost az ország legnagyobb településeivel.

Lesöpörnek bennünket

A kormányerők gyakorlatilag azokat a területeket akarják visszaszerezni, amelyeket az év korábbi részeiben elvesztettek. Ezek közé tartozik az északi hegyvidék a tengerpart közelében - írja a BBC helyi tudósítója háttérelemzésében. A lázadók azért tudták ezeket elfoglalni, mert közösen léptek fel, amivel egyesíteni tudták külső hátterük - Törökország, Szaúd-Arábia és Katar - támogatását. Szinte biztos, hogy ez a visszaszorulás váltotta ki az orosz reakciót és Irán határozottabb fellépését.

A lázadók egyik vezetője az elmúlt tíz nap fejleményeit látva felhívást intézett a térségben harcoló felkelő csoportokhoz, hogy sürgősen egyesítsék erőiket és indítsanak koordinált ellentámadást minden fronton. Véleménye szerint, ha a lázadók elvesztik a kezdeményezést az oroszokkal és a kormányerőkkel szemben, akkor egymást követő vereségek várnak, és sötét jövő vár rájuk.

Más szóval úgy tűnik, bejön Putyin számítása, miszerint a határozott, erőteljes katonai fellépés megszilárdíthatja Oroszország utolsó közel-keleti szövetségesének rezsimjét.

Passzív USA

Putyin bírálta az USA-t azért, mert 500 millió dolláros programot indított a lázadók egy részének kiképzésére, ám ezzel nyitott kapukat döngetett. Bár nekünk lenne ennyi pénzünk, jobban használnánk fel a nemzetközi terrorizmus elleni harcra - fogalmazott. Ugyanakkor amerikai tisztviselők már pénteken jelezték, hogy felfüggesztették a projektet.

Ash Carter védedelmi miniszterhelyettes egy sajtókonferencián arról beszélt, hogy az USA kitart a felkelők támogatása mellett, de, javítani akar az ezzel kapcsolatos programon. A pénzt inkább katonai segítségre akarják fordítani kiképzés helyett.

Amerikai ellenzéki képviselők eleve elhibázottnak minősítették a Washington fellépését. Komolytalan elvárni az amerikai kiképzést kapott helyiektől, hogy csak az IÁ ellen harcoljanak, miközben az arab tavasz idején és az azt követő polgárháborúban Aszad katonái esetleg megölték vagy földönfutóvá tették a családjukat - fogalmazott egyikük. Az elmúlt öt évben becslések szerint 250 ezer ember vesztette életét a konfliktusban és 11 millióan voltak kénytelenek elhagyni otthonukat.

Csinálják az oroszok!

Az amerikai kormány nem szándékozik változtatni Szíria-politikáján - derült ki abból az interjúból, amelyet Barack Obama amerikai elnök adott a hét végén. A Washington Post a nyilatkozatot összefoglaló cikkében utalt arra, hogy kudarcot vallott az 5000 mérsékelt lázadó kiképzésével kapcsolatos terv. Obama ugyanakkor visszautasította, hogy az USA-nak nincs stratégiája a helyzet rendezésére.

Az elnök el akarja kerülni, hogy országa katonailag a jelenleginél mélyebben belekeveredjen a szíriai káoszba. Szerinte az amerikai hadsereg nem tud hosszú távú, stabil megoldást kínálni. Ezért a kormányzat marad a diplomáciai erőfeszítéseknél és a mérsékelt csoportok támogatásánál.

Obama nem ért egyet azokkal a republikánus politikusokkal sem, akik szerint Moszkva megjelenése a színen az amerikaiak gyengeségének bizonyítéka. Obama szerint az orosz kormány csak egy szövetségese segítségére sietett, amely az összeomlás szélére került. Olyan bázisukat védik Szíriában, amellyel régóta rendelkeznek. "Putyin úr saját csapatait, saját katonaságát veti be, hogy összefércelje egyetlen közel-keleti szövetségesét - szögezte le.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2014, 2015.10.16 18:09

@Pluralista: A videó vége, ahol kiderül washington miért fúj aszadra és putyinra, lemaradt. Itt egy másik link ahol teljes:

http://indavideo.hu/video/Tamadas_a_dollar_ellen_Ami_a_Hirdokbol_kimarad
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2015.10.16 17:42

@Pluralista: Azt hiszem akinek gyanús valami és nem hiszi el azt a nevetséges fikciót, miszerint az usa erkölcsi alapon avatkozik itt-ott (mint ahogy ez a seggfüggő hülyegyerek állítja), azoknak egy nagyon elgondolkodtató videó.

Támadás a petro-DOLLáR ellen! - Ami a Híradókból kimarad:

https://www.youtube.com/watch?v=MjTMQJ30iak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2015.10.16 17:28

@rw2: Ha már az indexen is megjelennek ilyen kommunistaneonáciszélsőséges írások, akkor valami komoly zavar van a birodalomban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2015.10.16 13:20

@mirko: "Jobb lenne ha mesekönyv írásával foglalkoznál."
Rosszul esik szembesülni a valósággal? Az orrodnál fogva vezetnek az aberráltak, seggfüggőkém. Minden körülmény, történés az általam leírtakat igazolja.

De legyen, írok egy rövid mesét, csak neked:
Ámerika jóságos vezetői naon önzetlenek, ?jó úttörő módjára- ott segítenek ahol tudnak, még akkor is ha az érdekeik nem ezt kívánnák. Ezért aztán úgy esett, hogy az indiánokat közel kiirtották, a négereket rabláncra verték, atombombát dobtak a japánokra, napalmmal égették a vietnamiakat, uránlövedékkel gyilkoltak a közel-keleten. Aztán hirtelen megszerették az ukrán népet és a 'mérsékelt terroristákat' szíriában. Mert ugye most már van jó terrorista és rossz terrorista. Szívből tudnak szeretni. Nem érdekből, szívből. Ez az álságos játék és folyamatos hazugságok addig mennek, míg meg nem halnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.10.15 22:34

@mirko: Ennyi jött össze? Talán máraz index is szélsőjobboldali? :D :D Mondhatnám félhülye vagy, de az csak félig lenne igaz. Te szegény szerencsétlen marha, az egész világ, sőt a valóság is összeesküdött ellened.

Mivel annyira az USA seggében vagy amennyire, téged ez biztosan érdekelni fog, legalább egy rottyantás erejéig, a Pentagont is érdekelte:
http://index.hu/tech/2015/10/15/a_kaszpi-tengerrol_szeretettel/

Esetleg arról is egy kis friss hír, hogy az USA mennyire járul hozzá (jobbára törvénytelenül), a Közel-Kelet pokollá változtatásához a terroristák, szélsőséges iszlamisták felfegyverzésével: http://index.hu/kulfold/2015/10/15/sziria_tow-raketak_cia/
Nem mintha az oroszokat félteni kellene-e téren, de most te éppen nem az ő seggüket nyalod.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html