Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök bejelentette, hogy szövetséget kötött az Északi Liga párttal, amely tovább erősítette amúgy is emelkedőben lévő támogatottságát a februári előrehozott parlamenti választás előtt. További haszna a lépésnek Berlusconi szempontjából, hogy a gazdag olasz tartományok közé tartozó Lombardia - amelynek legerősebb pártja az Északi Liga - inkább az olasz gazdaság versenyképességét szolgáló reformokat bevezető Monti mögé állt volna - idézte a Wall Street Journal Renato Mannheimert, az ISPO politikatudományi intézet vezetőjét.

A volt kormányfő két ígérettel kecsegteti a választókat az utóbbi időben: egyrészt az elődje idején megemelt ingatlanadó csökkentéséről beszél, mondván: ez jár azoknak az Olaszországban lakó olaszoknak, akik elszenvedték a költségvetési hiány csökkentését szolgáló intézkedések hatásait, másrészt felére akarja csökkenteni a parlament létszámát. A népszerű intézkedéseknek köszönhetően pártja, a Szabadság Népe a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok szerint már 20 százalékon áll szemben a néhány héttel ezelőtti 15 százalékkal.

Húszmilliárd euróról beszélünk

Az Északi Ligával együtt 28 százalékra számíthatnak - Berlusconi egy hét végi tévéinterjúban kijelentette, hogy 40 százalékot célzott meg. A balközép Demokrata párt az ISPO és a Correire della Sera napilap hét végi felmérése szerint 39 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött, a Mario Monti körül tömörülő csoportot a szavazók 12 százaléka támogatja. Elemzők szerint arra mindenképpen elég lehet a Berlusconi-féle politikai pártok megerősödése, hogy megakadályozzák a Demokrata Pártot az abszolút többség megszerzésében a parlament két házában.

Monti az utóbbi napokban szintén arról beszélt, hogy változtatna az ingatlanadón. Ebből a forrásból tavaly 20 milliárd euró bevételt folyt be az államkasszába, ami nagyjából annyi, amennyit a Olaszországnak be kell fizetnie az európai stabilitási alapokba. A Berlusconit 2011 őszén felváltó volt kormányfő jelezte, hogy nem vállalna más kormányzati posztot, mint a miniszterelnökséget. Ehhez ő is abban érdekelt, hogy a Demokrata Párt ne szerezzen abszolút többséget az új országgyűlésben.