Lejtőre került az úgynevezett olajvaluták, illetve az olajtársaságok a bányavállalatok részvényeinek árfolyama, miután a londoni Brent az elemzők várakozásának megfelelően áttörte a 40 dollár/hordós árszintet - jelentette a Guardian. A kanadai dollár 11 éves mélypontra, 74 dollárcentre süllyedt az amerikai dollárral szemben - Kanada a világ hatodik legnagyobb olajkitermelő országa.

Az orosz rubel folytatta másfél éve megkezdett drámai szánkázását a dollárral szemben. Már a hét elején 69 rubel/dollárra esett az árfolyama, miután világossá vált, hogy az OPEC országai nem mérséklik exportjukat az olajáresés megállítása érdekében és a kartellen kívüli olajtermelők - köztük Oroszország - sem készül ilyen lépésre. Az orosz valuta szeptemberben volt a mostanihoz hasonlóan gyenge - emlékeztetett a Moscow Times.

A londoni FTSE-100 tőzsdeindex 1,4 százalékot veszített értékéből a reggeli nyitáshoz képest az olajmultik és a bányavállalatok hanyatlása miatt. A mutatóban képviselt 100 blue-chip részvényből 97 került lejtőre. A New York-i Dow Jones 1,1 százalékos, a Nasdaq 0,99 eséssel nyitotta a kereskedést.

Hiába nőtt a kínai import

Az olajárcsökkenés drámai jellegét támasztja alá, hogy a Brent annak ellenére törte át a 40 dolláros határt, hogy a kínai statisztikai adatokból kiderült: a világ második legnagyobb gazdasága az év első 11 hónapjában 8,7 százalékkal növelte olajimportját az egy évvel korábbihoz képest.

Ezen belül novemberben 7,6 százalékos pluszt jegyeztek fel a pekingi statisztikusok. Ugyanebben a hónapban 17,6 százalékkal megugrottak az újautó-eladások. Kína a jelenlegi ár mellett várhatóan 2016-ban megduplázza stratégiai olajtartalékait - derült ki a Reuters cikkéből.

A Brent február óta nem járt a 40 dollár/hordós ártartományban. Egy nap alatt 1,5 százalékkal, a hét eleje óta öt százalékkal, az OPEC langyos pénteki ülése óta nyolc százalékkal csökkent az árfolyama. Magyar idő szerint hét óra tájban a Brent hajszállal visszakapaszkodott 40 dollár fölé, a WTI hordójáért pedig valamivel több, mint 37 dollárt kellett adni. Korábban e szint alá is benézet az észak-amerikai szabvány.