Bejrút: Magyarország egymillió euróval segíti a maronita katolikus egyházat

Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára a kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a Bejrútban történt robbanás okozta károk enyhítése érdekében 1 millió eurót ajánl fel az Antióchiai Szír Maronita Katolikus Egyház számára - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
Szepesi Anita, 2020. augusztus 5. szerda, 17:59
Fotó: AFP

A forrást azonnal átcsoportosítják, és a Hungary Helps Program keretében folyósítják.

Havasi Bertalan beszámolt arról is, hogy a nap folyamán Orbán Viktor, a Fidesz elnöke részvétlevelet küldött a Kereszténydemokrata Internacionáléban (CDI) a Fidesszel közösen részt vevő libanoni keresztény pártnak, miután kiderült, hogy a Kataeb főtitkára, Nazar Najarian is életét vesztette a keddi robbanásban.

Szerda reggelre 100 megerősített halottja és több mint 4 ezer sérültje van a robbanásnak (vagy: robbanás sorozatnak), mely egyelőre beláthatatlan károkat okozott Bejrútban, Libanon fővárosában. A CNN megszólaltatott egy hadászati szakértőt, aki szerint elsőre felbecsülve a sokkhullámokat és a károkat, a robbanás egy kilotonnás atombombának megfelelő károkat okozott.

Sokan eltűntek, a kutatást nehezíti, hogy a robbantás után áram se volt a városban. Ugyancsak a CNN ír arról, hogy a mentésben közreműködő tűzoltók közül is 10-en eltűntek.

HOZZÁSZÓLÁSOK