Bejuthatnak Európába a kicsi zöld (orosz) emberkék

Kelet-Közép-Európát olyan trükkös orosz katonai akció fenyegeti, mint amellyel sikerült szétdarabolnia Ukrajnát az Kremlnek, miközben az európai NATO-tagállamok többsége nem költ annyit hadseregére, mint amennyi elvárható lenne. Ezt persze a Moszkvában is nagyon jól tudják.
Napi.hu, 2016. február 22. hétfő, 10:27
Fotó: Reuters

A kelet-közép-európai országok katonai védelmének megerősítése az utolsó költségvetését benyújtó jelenlegi washingtoni adminisztráció fontos gesztusa - írtja a Bloomberg szerkesztőségi cikkében. A három balti állam félelme az orosz fenyegetéstől nem megalapozatlan.

Vlagyimir Putyin orosz államfő hasznot húzott ukrajnai és szíriai orosz katonai beavatkozásból és hamarosan a Baltikum felé fordulhat - vélik a hírügynökség szerkesztői.

Barack Obama utolsó költségvetési javaslata - amely a szeptembertől októberig tartó költségvetési évre vonatkozik - nagyvonalúan, közel 600 milliárd dollárra emelte a védelmi tárca büdzséjét, ám a Washingtoni adminisztráció tervében van egy még ennél is fontosabb "ajándék" is. A régióra fordítható kiadásokat a korábbi négyszeresükre, 3,4 milliárd dollárra növelték.

Belopakodhatnak

A Bloomberg szerkesztői hírszerzői forrásokat idézve azt írják, hogy az amerikai katonai jelenlét megerősítése valóban új helyzetet teremthet a térségben. Nyilvánvaló, hogy az oroszok az ukrán mintának megfelelően nem közvetlenül támadnák meg szomszédaikat, hanem pénzügyi támogatást nyújtatnának az oroszbarát szeparatista csoportoknak.

Emellett - mint a Krímben - katonai jelzések nélküli egyenruhába bujtatott katonákkal (a kicsi zöld emberkékkel) jelennének meg a színen.

Szép látvány - onnan nézve

Sajnálatos módon ha az orosz döntéshozók kinéznek a Kreml ablakaiból nyugat felé, akkor jó esélyeket láthatnak a kalandok sikerére. Az USA hadseregének létszáma Európában a hidegháború után 200 ezerről 30 ezerre csökkent. Szinte egyetlen európai NATO-tagállam sem költi védelmi kiadásokra GDP-je két százalékát, ahogy azt a szövetségi rendszer előírja tagjainak.

A három balti államnak összesen tízezer aktív katonája van. Légi erejük és haditengerészetük nincs. Miközben a NATO felvette tagjai közé a volt béketábor közép- és dél-európai tagjait, a katonai hardver a leomlott vasfüggöny nyugati oldalán maradt.

Erőt kell mutatni!

Eközben az orosz hadsereg 100 ezer embert tud mozgósítani a térségben, több mint elegendő légi támogatással. A zuhanó olajárak és ezzel a zsugorodó büdzsé ellenére Moszkva több mint ötödével emelte a hadsereg költségvetését 2015-ben.

Ezt a fenyegetést a Bloomberg szerkesztői szerint csak a megfelelő amerikai elrettentő erő felvonultatásával lehet ellensúlyozni. Egy ötezer, vagy ha megduplázzák tízezer fős katonai egység persze nem tudná megállítani az oroszokat, ha elindulnának, de értésére adja Moszkvának, hogy nem maradna válasz nélkül, ha megpróbálna újra rátenyerelni a régióra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Anonymus33, 2016.02.22 15:39

Azert nem artana tudni, hogy kinek a tulajdona a Napi.hu ugyanis ilyen szar remhireket csakis az USA es az USrael tulajdonaban levö ujsagok mint a Bild, Spiegel terjesztenek hogy szitsak az oroszok ellen az Europai nepet. Az Ukrainai haborut is a NATO inditotta el a Konrad Adenaur Stifftungtol bejövö 10 Millio Euroval amit a Towarische Klitschko szort szet a nep között hogy lazadjanak fel az orosz kisebbseg ellen. Az oroszok tartottak a a szavukat es kivonultak kelet Europabaol nem ugy mint a Nato vagy az USA. Nem hogy kivonultak bevonultak azzal a trükkel, hogy felvetettek az EU-ba a csoro romanokat es a bulgarokat. Minden politikai mallörnek van egy miertje. Az USA +/- 250 eves. Hany haborut is folyatott ez idöszak alatt. 228 -at!!! Akkor most ki is a terrorista es a provókator? Tuti, hogy nem az oroszok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Daniel Dakota, 2016.02.22 15:16

Ez csak a béna NATO-lobbi, hogy az usákok és haverjaik eladhassák a fegyvereket az ágyútöltetélk kelet-európaiaknak.

Ororszország sosem fog akkora hibát elkövetni, hogy megtámadjon egy NATO-tagállamot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.02.22 14:56

@scsi: "egyre másra épülnek a bázisok Romániában, Lengyelországban"

Meg Magyarországon: http://index.hu/belfold/2015/10/02/nato-bazis_epul_szekesfehervaron/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.02.22 14:54

Az Egyesült Államok arra készül, hogy újra megnyitja a hidegháború során használt haditengerészeti kikötőjét Izlandon. Mint kiderült, az izlandi miniszterelnök is csak az amerikai sajtóból értesült minderről.

http://www.hidfo.ru/2016/02/izlandra-is-bevonulnanak-az-amerikaiak/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

scsi, 2016.02.22 13:31

Rég röhögtem ilyen jót. Beszivárognak ide az oroszok :))) Hogy, turistaként, majd leitatnak mindenkit vodkával ? :D
Az egész förmedvény tele van vastagon hazugságokkal. Az amerikaiak csökkentik a jelenlétüket Európában ? B+ és akkor egyre másra épülnek a bázisok Romániában, Lengyelországban és az egyik hónapban kimegy 1000 ember, a következőben pedig bejön 5000 NATO-katona.
Az amerikai katonai költségvetés tesók között is 1000 milliárd dollár, (nem 650 mint a statisztikában, meg "hivatalos források szerint") soha senkinek nem volt ennyi pénze hadi kiadásokra.
Tehát ők szeretnének békét.
Ja, én meg vagyok az ENSZ-főtitkár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html