Bekeményít a hatóság - jóval nagyobb bírságok jöhetnek

Meg akarja emelni a kormány a szabálytalanságot elkövető internetes áruházakra kiszabható bírságok összegét. Mivel igen sokat hibáznak jókora összegről van szó. A magyarok idén várhatóan tízszer annyit fognak az online boltokban elkölteni, mint tíz éve.
Napi.hu, 2016. október 11. kedd, 08:50
Fotó: Stocksnap

Szigorítaná az internetes áruházakra kiszabható bírságot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - írja a Világgazdaság. Az alsó határ 15 ezer forint - ugyanennyi a hagyományos kiskereskedők esetén is -, ám a felső határ más a kis- és középvállalkozások, illetve a nagy cégek esetén.

Az új szabályozás 200 ezer forintra emelné az alsó határt és félmillióról kétmillióra a felsőt. A legsúlyosabb esetekben az utóbbi helyett ötmillió forintot kellene fizetniük a cégeknek. A nagy cégek esetén marad a súlyos esetek félmilliárd, illetve a nagyon súlyos vétségek kétmilliárd forintos maximális bírsága.

Nincs értelme?

A szakmai szervezetek szerint az alsó határ megemelésének nincs értelme, mert a hatóság ma is szabályszegésekkel arányos büntetéseket szab ki. Ráadásul az alsó határ megemelése miatt a kicsi boltok büntetése is 200 ezer forintnál kezdődne, ami nekik óriási érvágás, míg a nagyon nagy webáruházaknak is ezzel kéne számolniuk, amelyeknek ez zsebpénz.

Mivel a webáruházak 80 százalékánál találnak hibákat a hatóságok, a büntetések emelése jókora bevételi pluszt hozhat az államkasszának.

A webáruházak forgalma 2015-ben Magyarországon túllépte a 230 milliárd forintot, és a Blokkk.com becslése szerint idén várakozások szerint 300 milliárd lesz. Ha ez teljesül, akkor a forgalom a 2006-os eladások tízszeresére nő.

HOZZÁSZÓLÁSOK