Bekeményít az EU - Harmadik országnak kezeli az EU Nagy-Britanniát

Martin Schulz az Európai Parlament elnöke bekeményített: kijelentette, hogy az EU harmadik országként fogja kezelni a szigetországot a továbbiakban. A londoni City önkormányzata viszont felvizezné a Brexitet: azt szeretné, ha Nagy-Britannia része maradna a közös európai piacnak.
Napi.hu, 2016. június 24. péntek, 09:01
Fotó: Reuters

Hivatalosan is bejelentették péntek reggel, hogy a kilépést pártoló tábor nyerte meg a brit EU-tagságról tartott népszavazást. Jenny Watson, a brit választási bizottság elnöke Manchesterben közölte, hogy a kilépésre több mint 17,4 millióan, a bennmaradásra 16,1 millióan voksoltak.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke úgy véli, hogy az EU kellőképpen felkészült a Brexitre, amely mellett a brit választók többsége a csütörtöki népszavazáson letette a voksát. Sajnálja a döntést, de természetesen tiszteletben tartja a szavazók akaratát - jelentette ki a német televíziónak nyilatkozva.

Immáron teljesen világos, hogy Nagy-Britannia a saját útjára lép. Szerinte a referendum eredménye nem fog dominóhatással járni Európában. Ezzel együtt a szigetországot az EU-nak a továbbiakban a keretein kívül lévő, harmadik országként kell kezelnie.

Milyen lesz a határ?

Írországban és Észak-Írországban azon vitatkoznak a politikusok, hogy a két ország határa "kemény vagy puha" lesz-e. Valamiféle ellenőrzés mindenképpen sanszos, mivel Írország lesz az egyetlen EU-tagállam, amely határoslesz Nagy-Britanniával.

"Javítani kell a hatékonyságot!"

Az Aston Martin luxusautó-gyártó nem habozott bejelenteni, hogy a Brexit miatt javítani kell üzemeinek termelési hatékonyságát, mivel a cégnek várhatóan új kereskedelmi akadályokkal (vámokkal) kell megküzdenie. A cég szerint a brit kormánynak arra kellene törekednie, hogy a szigetország árui vámmentesen juthassanak be az EU-ba. Ez mérsékelné a válásból fakadó instabilitás káros következményeit.

London maradjon!

A londoni City önkormányzata szintén azt szeretné, ha Nagy-Britannia továbbra is az egységes európai piac része maradna. Ez biztosíthatná, hogy a városrész megőrizze pénzügy vezető szerepét, amelyet immáron 1000 éve kivívott magának. A feladat most az, hogy tiszteletben tartva a népszavazási eredményt a lehető legjobb alkut kössék a válási tárgyalásokon az EU-val.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.06.25 21:10

@lomb:

Az írek tervezi...a velszieknek is eljön az ideje...

Ez már csak így működik, ha megindul egy lánc(reakció)

De - ezek önálló államisággal bírnak, Erdély utoljára fél évezrede volt az.
A Vajdaság meg soha.


Megszervezted már a hadseregedet?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.06.25 20:48

@HauserArnold: Mielőtt nagyon belemelegedne.

Bizonyára az írek és a walesiek is önállóak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.06.25 12:44

@lomb:

Milyen kellemetlen, a nagy illiberális demagóg szövegre itt a válasz.
A skótok állama önálló.
A Vajdaság és Erdély nem az.
Katalónia sem.
Kiválni tehát - ha nem változik meg Szerbia és Románia, illetve Spanyolország alkotmánya (nekik, értelmetlen, de hát az van és nem alaptörvényük...) - nem ugyanolyan körülmények közül tudnak.
Nem tetszik, sürgősen indítsál illiberális háborút a szerbek és a románok ellen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.06.25 10:14

@antitroll: Álláspontom szerint jól látja, de mégsem! Valamit félreértelmezett több dologgal kapcsolatosan is.

A populista(sic!) szólamok termékeny talajba hullása azt jelenti, hogy az USE nem időszerű, márpedig a brüsszeli bürokraták és az Eu vezető ereje ezt nyomatja ezerrel. Véleményem szerint ez az erőszakos nyomulás, Brüsszel kvázi diktatúrája az oka annak, hogy - általam nem várt eredményként - az angolok a kilépésre szavaztak.
Ráadásul tévedni méltóztatik az elszakadás kérdésében is. Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor az európai - jelenleg is aktív - kisebbségek sorra-rendre jelentenék be az önállóságukat, még tovább csökkentve az USE - a legáhítottabb álom - belátható időn belül történő megalakításának lehetősét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.06.25 09:51

@lomb:
Te biztosan nem erted... :-)
Beszelnek is mindenfele hulyeseget nalunk is, attol fuggoen, hogy ki mit szeretne a brexitbol kihallani.
Valojaban egy tultolt populista kampany kovetkezmenyet latjuk, amikor valaki azemberek tudatlansagara (nem pejorativan) rajatszva hatalomra tort. Most megkapta a hatalmat de ki is osztott maganak egy rettenetes sallert. Nem kell ezt bizonygatni, eleg azt latni, hogy teljes a tanacstalansag a koreikben, konkretan nem tudjak most akkor mi is lesz a kovetkezmenye a gyozelemnek.
A mi szeretett vezerunk meg erre raszallva nyomja a migransvalsag szerepet a brexitben. Tomeny hulyeseg, csusztatas. A briteknel nincs igazi migransvalsag, legfeljebb ha mi k-europaiak szamitunk annak. A kampanyban foleg a videki tanulatlanabb angolok felrevezetesere mentek ra, pont azokat vezettek meg, akiknek halvany segedfogalma nem volt az esetleges kovetkezmenyekrol,agazdasagi osszefuggesekrol. De meg lehet naluk pengetni a nacionalista es mas nemzeti hurokat. Erzek valamifele athallast a magyar es az angol esemenyekben. Szandekosan nem britet irtam most, mert lathatoan a "nemzetisegek" nem voltak brexit partiak. Tartok tole, hogy a mostani nyertesek nemzeti onerzete is csunya pofont fog kapni rovid idon belul, mert a skotok, walesiek, eszak-irek maris az angoloktol valo levalast pedzegetik, ami kvazi Nagy Britannia szetesesehez vezet. Hamarabb, mint ahogy azt az EU-ra josoljatok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html