Bekeményít az EU - Orbán szellemében

Az Európai Bizottság javaslatot fog tenni az EU-tagállamoknak arra, hogy hozzák létre közös part- és határőrségüket. Az új szervezet kitoloncolhatná az EU-ba illegálisan érkező embereket, de működéséhez a tagországoknak le kellene mondaniuk határaik önálló védelméről.
Napi.hu, 2015. december 11. péntek, 09:23
Fotó: Napi.hu

Teljesülhet az európai határok hatékony védelmét követelő politikusok, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök elvárása, ha az uniós tagállamok kormányai elfogadják az Európai Bizottság javaslatát egy új közös, állandó parti és határőrség felállításáról. A Financial Times (FT) tudomása szerint Brüsszel a jövő héten áll elő javaslatával, amellyel - ha elfogadják - az euró bevezetése óta szuverenitásuk legnagyobb szeletéről mondanának az uniós országok.

A kezdeményezés a következő lépése lehet annak a kísérletnek, hogy az Európai Unió megvédje az útlevélmentes utazást lehetővé tevő schengeni övezetet. Az állandó közös határőrség bevezetését a német és a francia kormány régóta követeli, ugyanakkor a schengeni zónába tartozó Nagy-Britanniának és Írországnak a rájuk vonatkozó speciális kivételek miatt joguk lenne kivonni magukat az új szervezet működtetéséből. Az EU-n kívüli, de az övezeten belüli országok, például Norvégia viszont részt vehetne a munkájában.

Kifejezetten határvédelem

Az európai vezetők 15 éve vitatkoznak erről a kérdésről, ám nem jutottak előre, mert sokak elfogadhatatlannak tartják, hogy államunk lemondjon határai önálló védelméről. Görögország például csak az elmúlt időszakban fogadta el, hogy határai - egyben a schengeni övezet külső határai - védelmével foglalkozó uniós szervezetek tevékenykedjenek a területén. Ezt megelőzően hónapig vitatkoztak ezek jogosítványairól.

A javaslat indokát Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs biztosa már korábban megfogalmazta. Eszerint a bevándorlási válság megmutatta az EU határvédelmi szervezete, a Frontex korlátait. Ez a szervezet nem képes kezelni az unió külső határaira nehezedő nyomást. Ezzel szemben az European Border and Coast Gard (EBCG) feladata kifejezetten a schengeni határok megvédése lenne.

Gyengécske jogosítványok

Létrehozása azonban az említett fenntartások mellett azért sem lesz egyszerű, mert kérdéses, hogy az európai alapszerződés lehetővé teszi-e ezt egyáltalán. A megállapodásban van egy passzus, amely szerint fokozatosan bevezethető a külső határok menedzselésének integrált rendszere, ám egyes szakértők szerint ez kizárja a határőrség teljes centralizálását.

A Frontexnek csak arra van jogosítványa, hogy koordinálja a tagállamok határőrizeti tevékenységét, azaz nincs joga arra, hogy akár erővel végrehajtson ezzel kapcsolatos intézkedéseket. A migrációs válság ellenére nem vásárolhatott magának saját technikai rendszereket, berendezéseket, felszereléseket és nem toborozhatott saját személyzetet. Mindenben a tagállamok ígéreteire kell hagyatkoznia, amelyeket rendre nem teljesítettek.

A szervezetnek emellett nincs felhatalmazása kutatási és mentőakciók indítására, ami szinte lehetetlenné tette az év első felében, hogy részt vállaljon a Földközi-tengert átszelő menekültáradat kezelésében. Mindez lényegesen megváltozna az új rendszer elfogadásával.

Igazi határőrség

Az EBCG-nek joga lenne beszerezni saját technikai eszközeit, önállóan toborozhatna határőröket és felkérésre olyan országokban is tevékenykedhetne - elsősorban Szerbiában és Macedóniában -, amelyek a bevándorlók legfőbb tranzit útvonalaira esnek. Joga lenne arra, hogy kitoloncoljon Európából olyan személyeket, akiknek nincs tartózkodási engedélye. A Frontex nem rendelkezik ezzel a jogosítvánnyal.

Emellett felkérhetné az EU-tagállamokat, hogy saját rendőri erőikből állítsanak fel tartalékszemélyzetet. Ha az EBCG létrejön, akkor tevékenységét minden tagállamban az ott érvényes nemzeti jogszabályoknak alárendelten fogja végezni.

A tagországok látnák el határaik napi szintű ellenőrzését, ám az új szervezet felügyelné ezt a tevékenységet, és ha úgy látná, hogy ez nem elegendő a schengeni határok védelmére, akkor közbeavatkozhatna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mirko, 2015.12.11 19:07

Orbán össze vissza beszél.
Nagy szégyen az, hogy gyakorlatilag Magyarország senkinek nem ad menedéket, egyedül a világban.
Mit várhatunk ezután?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.12.11 17:49

@papagaga:
A görögök lemondtak saját határaik védelméről és nem vette át senki, mert nem volt senki aki átvegye, a káosz első lépcsőjét ez okozta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

papagaga, 2015.12.11 17:47

"de működéséhez a tagországoknak le kellene mondaniuk határaik önálló védelméről." JO VICC......KI VEZETNE EZT A SZERVEZETET ....JUNKER???????...........INKABB AKOR SZUNJON MEG SENGEN OVEZET MINDENKI VEDJE A SAJAT HATARAIT A SAJAT TORVENYEIK ES A SAJAT EMBERI JOGAIK ALAPJAN. HA LEMONDANAK AZ ORSZAGOK A SAJAT HATARAIK VEDELMEROL AZ VEGKEPP KAOSZT OKOZ MAJD AZ UNIOBAN, ARRA IS GONDOLNI KELL HOGY A MOST MENEKULTKENT NEMETORSZAGBA ERKEZETT TERRORISTAK SZABADON UTAZNAK MAJD AZ EU-N BELUL. LATHATO A PARIZSI A LONDONI MERENYLETEKET IS A LETELEPEDETT BEVANDORLOK HAJTOTTAK VEGRE.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2015.12.11 15:11

@Bulemia: Köszönjük Blama... fantasztikus volt ismét, nagyon nagyon szellemes és épületes, tartalommal töltötte meg a topic-ot...

Mi lenne, ha a buta gügyögés helyett, egyszer valami értelmeset is mondanál?

Mert mi, szegény prolik, akik csak rajongva olvasunk téged, még mindig nem értjük... ha már szinte az egész EU belátja, hogy menekültügyben Orbánnak volt igaza, még a nyugati liberósok is, hogy lehet hogy néhány fröcsögő képes inkább saját magát kiröhögtetni (pl. te), de köti az ebet a karóhoz... gúnyolódik, figuráz, fröcsög, de csak azért se ismeri el... mert a Zorbán csak hülyeséget beszélhet és csinálhat... Még ha az egész világ elismeri, akkor is ti páran tudjátok a tuttit...

Jó egészséget Drága Blamám... :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2015.12.11 15:09

Még mielőtt bárki elszállna. Be fogják vezetni a határellenőrzést, a nyitott határoknak vége. Azt, hogy ki mivel oldja meg még nem tudni, de egy biztos rengetegbe fog kerülni és a
legkellemetlenebb az itt élőknek lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html