Romániának szeptember végéig nullára kell csökkentenie az állam a beszállító magáncégekkel szemben felhalmozott tartozásait és a parlamentnek el kell fogadnia az új nyugdíjtörvényt ahhoz, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folyósítsa az országnak az IMF-EU hitelkeret soron következő, 914 millió eurós részletét - jelentette ki szerdán Tony Lybek az IMF Romániáért és Bulgáriáért felelős biztosa.

Bukarestnek az IMF szeptember végi igazgatósági ülésére dokumentumokkal kell igazolnia, hogy az állam magáncégekkel szemben felhalmozott közel kétmilliárd lejes (469,1 millió euró) adósságát törlesztette - tette hozzá.

A Valutaalap szakemberei az augusztus elején zárult felülvizsgálaton még azt nyilatkozták, hogy Románia 2011 tavaszáig kapott haladékot a tartozásainak kiegyenlítésére, azonban elemzők szerint Lybek keményebb hangneme nem véletlen, a bukaresti vezetés ugyanis a számlák kiegyenlítésére szánt pénzt az államháztartási hiány csökkentésére fordítja.

A szeptemberben esedékes IMF-hitelrészlet egyik legfontosabb feltétele, hogy az idei GDP-arányos deficit ne emelkedjen 6,8 százalék fölé, ám az első hét havi adatok tükrében kérdésessé vált, hogy sikerül-e ezt tartani.

A helyzetet rontja, hogy a második félévben várhatóan elmarad a gazdaság remélt növekedése. A statisztikai hivatal adatai szerint az első negyedéves 2,6 százalékos GDP-csökkenést a második három hónapban ugyan enyhe, 0,3 százalékos növekedés követte, ám a megszorító intézkedések a második félévben újabb GDP-csökkenést hoznak.
A pénzügyminisztérium ezért az év egészére 1,9 százalékos lemorzsolódással számol, a független szakértők viszont 2,5-3 százalékos visszaesést sem tartanak kizártnak.

A júliusban 19 százalékról 24 százalékra növelt áfa ellenére továbbra is komoly gondok vannak a bevételi oldalon - míg az európai országok többségében az adó és járulékbevételek a GDP 48-50 százalékát adják, addig Romániában ez az arány alig 30 százalék.

A közszféra kiadásai továbbra is meghaladják a bevételeket, ezért folytatni kell a közalkalmazottak béralapjának csökkentését, a leépítéseket, valamint bővíteni kell az adóbevételek - hangsúlyozta Lybek. Románia a tavaly májusban megkötött összesen 20 milliárd euró összértékű hitelegyezmény keretében eddig 10,7 milliárd eurót kapott az IMF-től, 2,5 milliárd eurót az Európai Uniótól és 300 millió eurót a Világbanktól.