Bekeményítenek az uniós vezetők - nem lehet kukoricázni az EU-val

Bekeményítenek az EU-s vezetők október 15-én kezdődő csúcsértekezletükön a brexittel kapcsolatban, miután nem tartják szavahihetőnek a brit kormányt, amely szeptemberben a tavalyi válási megállapodást felülíró törvényt terjesztett a londoni parlament elé.
Komócsin Sándor, 2020. október 12. hétfő, 11:45
Fotó: Getty Images

Emmanuel Macron francia államfő és más EU-s vezetők úgy vélik, hogy az Egyesült Királysággal kötendő kereskedelmi megállapodást, amely a jövő évtől lépne életbe, kemény végrehajtási garanciákkal kell ellátni. Boris Johnson kormányának szeptemberi húzása, nevezetesen, hogy olyan belső piaci szabályozási törvényt terjesztett a brit parlament elé, amely felülírja a januárban elfogadott EU-brit válási megállapodást, szerintük nem hagy más lehetőséget, mert a brit vezetésben immáron nem lehet megbízni - írja a Financial Times az október 15-én kezdődő EU-csúcsról szóló cikkében.

A várakozások szerint az uniós vezetők fel fogják szólítani Michel Barnier-t, az EU-s főtárgyalót, hogy a szabályozási összhang kérdésében (level playing field) ragaszkodjon a végrehajtást garantáló szigorú rendszerhez. (Ez az összhang hivatott például kizárni, hogy az Egyesült Királyságban olyan állami támogatásokat vezessenek be, amelyek célja a brit cégek versenyelőnyhöz juttatása európai versenytársaikkal szemben.) Ez azt jelentené, hogy ha a szigetország megsértené ezt a szabályt, akkor az EU-nak joga lenne gyors gazdasági megtorló akciók indítására.

Utolsó lehetőség

Az uniós vezetők most térnek vissza újra a brexitre, ez lesz az utolsó lehetőségük arra, hogy érdemben befolyásolják az új kereskedelmi megállapodásról folyó tárgyalásokat. Barnier azon az állásponton van, hogy október 31. az utolsó időpont, amíg tető alá lehet hozni az egyezséget úgy, hogy arra az év vége előtt az összes érintett nemzeti parlament és az Európai Parlament is rábólinthasson. A szakértők mindkét oldalon úgy látják, hogy a három ismert kritikus kérdésben kell egyezségre jutni. Ezek a brit felségvizeken folytatott halászat, a szabályozási összhang és a kereskedelmi megállapodás végrehajtásának ellenőrzése.

Az elmúlt napokban mindkét fél igyekezett gesztusokat tenni. Barnier nagyobb mozgásszabadságot kért a nemzeti kormányoktól a halászat ügyében, David Frost brit főtárgyaló pedig arról beszélt, hogy kormánya kész olyan kötelezettségeket vállalni az állami támogatások ügyében, amelyek nem szokásos részei a szabadkereskedelmi egyezményeknek. Ugyanakkor uniós diplomaták szerint az EU-tagállamok vezetői azt akarják majd, hogy az unió a szerződés brit megsértése esetén azonnal ellenlépéseket tehessen - például diszkriminálhasson brit iparágakat -, azaz ne legyen kénytelen megvárni az ezzel kapcsolatos hosszadalmas jogvita lezárását.

Még a németek is

Az ügyhöz közel álló források azt szivárogtatták ki a brit üzleti lapnak, hogy még a britekkel az elmúlt évtizedekben hagyományosan jó viszonyt ápoló Németország is a kemény garanciák pártján áll. A brit kormány belső piaci törtvénye, amely a válási megállapodás felrúgásával kész fittyet hányni egy nemzetközi szerződésre, sok volt a berlini vezetésnek is. Összességében az a hangulat Brüsszelben, hogy jó lenne megegyezni a britekkel, de az EU nem vállalhat gazdasági kockázatot.

Johnson a hét végén telefonon egyeztetett Angela Merkel német kancellárral, amivel kapcsolatban a hivatalos szóvivői tájékoztatásból annyi derült ki, hogy a halászat és a szabályozások összehangolása kérdésében inkább az előrehaladást hangsúlyozták, mint a nézeteltéréseket. Ugyanakkor a brit kormányfő újra elismételte, hogy országa kész a megállapodás nélküli, kemény brexitre is, ami azt jelentené, hogy január 1-jén a két fél viszonyában a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) vámszabályai lépnének életbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ballada, 2020.10.12 17:25

Hú de kemény a vízfej, 10 év alatt mennyit is zsugorodott az EU világgazdaságból kivett aránya? Ja ez nem téma, pedig ez mutatja mennyire agyhalott a vízfej.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.10.12 15:36

@flydomi: "...Es jobban szeretik az arabokat,afrikaiakat,azsiaiakat,mint a feher arja kevert magyar fajt..."
nem.
a sok pénzt és a velejáró hatalmat/érinthetetlenséget szeretik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2020.10.12 14:46

@na4:
Mondanam,hogy ember figyelj.....de nem tudnam leirni azt,hogy ember.......:))

Mar tisztazva volt a dolog,amit te nem akarsz nagyon elfogadni,annak ellenere sem,hogy ez egy teny:-Britek nem egyenloek az angolokal. :)) Ismet pofan baxtad magadat,ahogy kell. :))

Az is tisztazva volt,hogy az Egyesult Kiralysag(benne van a neveben,hogy "egyesult") tobb nemzetallambol all.
Raadasul a Londoni vezetes elnyomja ezeket a nemzetallamokat,rosszabb,mint a Sorosista Brusszel. :))

Skocia es Eszak-Irorszag NEMZETALLAM.
Habar ezzel tisztabban vagy,csak elojott a kis nacista fasiszta illibsi ened. :))
Namarmost.
A legnagyobb gond nem a Brexit.Hanem az,hogy ez a szerencsetlen sivalkodo orjongo bohoc haverod eladta orszagat joelore a haverjainak. :))
Mint tudjuk,bohoc Borisz felmenoi kozott van egy kis muszlim iszlamista,egy kis juden,egy pici fehet kereszteny naci ver. :))
Ja.Es jobban szeretik az arabokat,afrikaiakat,azsiaiakat,mint a feher arja kevert magyar fajt. :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.10.12 13:22

@na4: még egy ilyen mihaszna trollt.
sehol sincs megemlítve se a borisz, se a kvín. így ez csak egy szar komment, ami egy férges krumplit sem ér.
szégyelld magad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.10.12 13:14

Hajrá britek! Már három hónap sincs, és SZABADSÁG! Megmarad egy csomó pénzetek, nem hajtanak bele a törvénysértő 750 milliárd euro-s papírpénz nyomtatásba, Brüsszel többet nem pofázhat bele a dolgaitokba, hanem magatok döntitek el, mit szeretnétek. Hajrá! Felkészül Katalónia, Hollandia(Nexit), Olaszország(Italoexit) és Ausztria (Öxit).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html