Miután további lengyel városok (Lódz, Szczecin) rezidensei csatlakoztak varsói kollégáik éhségsztrájkjához, az Egészségügyi Minisztérium nyilvánosságra hozott egy tervezetet, amely a gyakornokok fizetését szabályozná - tudósított a Business Insider lengyel kiadása.

Jelenleg az egyetem befejezése után a fiatal orvosok havi bruttó 2007 zlotyt (150 ezer forint) kapnak, a gyakornoki státus három évig tart, míg a fogorvosoknál 12 hónap. Ezt 2018-ig fokozatosan 2369 zlotyira (180 ezer forintra) vinnék fel.

Figyelmeztetés

Ezt megelőzően a rezidens orvosok figyelmeztették a kormányt, hogy éhségsztrájkjuk kiterjedhet az egész országra, mert úgy érzik, hogy a  kormányt továbbra is hidegen hagyják az egészségügy problémái - tudósított a gazeta.pl.

Varsóban több mint két hete folytatnak éhségsztrájkot a rezidens orvosok, azt követelve, hogy a kormány 2021-ig emelje a GDP 6,8 százalékára az egészségügyre fordított állami kiadásokat, a fiatal orvosok az országos átlagbér 1,05 százalékát (240 ezer forint) kapják és tárgyalják újra az egészségügyi dolgozók minimálbérét is.

Beata Szydlo kormányfő csak azt ígérte, hogy felállítanak egy külön bizottságot, amely tárgyalni fog a kérdésről. A rezidensek szerint az egészségügyi dolgozók annyira megalázónak érzik a helyzetüket, hogy az ország minden pontjáról csatlakozni akarnak.

Szólaljon meg!

A lengyel közéletben sokan kifogásolják, hogy Andrzej Duda államfő nem szólalt meg a hetek óta tartó éhségsztrájk ügyében. Annál is inkább, mert a rezidensek kérték, hogy kapcsolódjon be a megoldásba, hiszen a többi tárgyalási lehetőség kimerült.

Tomasz Siemoniak, az előző kormány, a most ellenzékben lévő mérsékelt jobboldali Polgári Platform politikusa szerint Jaroslaw Kaczynski a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, az ország tényleges vezetője megfegyelmezte az államfőt, miután az megvétózta a bírósági törvényt, maga ellen fordítva a PiS-t. Az ellenzéki politikus szerint Duda nem akarja tovább élezni a helyzetet maga, az őt hatalomra segítő párt és a kormány között.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)