Az IMF vezetését szerdán tájékoztatták az intézmény szakértői arról, hogy a jelenlegi körülmények között Görögországot nem támogathatják újabb hitellel, az ugyanis nem felel meg az intézmény elvárásainak. Ebből következően az elkövetkező hónapokban a Valutaalap biztosan nem dönthet majd arról, hogy támogatja-e Görögországot, sőt ez a helyzet feltehetően jövőre is fennáll majd - írta a Portfólió a Financial Timesra (FT) hivatkozva.

Mindennek súlyos következményei lehetnek, hiszen a német vezetők korábban azt nyilatkozták, hogy lehetetlen lesz a Bundestag támogatását elnyerni, amennyiben a 86 milliárd eurós csomagban nem vesz részt az IMF. A lap által megszerezett bizalmas dokumentumok szerint ugyanakkor a Valutaalap így is részt vehet a program kidolgozásában, mintegy felügyelve, hogy az konzisztens-e az ő elvárásaikkal.

Varifakisz megmondta

Az IMF elzárkózása újabb fejezetet nyithat a magát szabad marxista gondolkodónak tartó Jánisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter és német kollégája, a kiadások és bevételek egyensúlya felett szigorúan őrködő Wolfgang Schäuble között. Az előbbi ugyanis a héten kiszivárogtatott telefonbeszélgetésében arról beszélt, hogy az IMF és Schäuble nem óhajtják megmenteni Görögországot.

A Valutaalap nem vehet részt egy új mentőprogramban, mert az első kettővel is megsértette saját szabályait, amelyek szerint nem hitelezhet olyan országot, amelynek fizetőképessége kétséges - fejtegette a görög politikus. Schäuble doktor és az IMF közös érdeke, hogy az újabb támogatás ne jöjjön össze - tette hozzá az FT idézete szerint.

Ellentmondani látszik azonban ennek az összeesküvés-elméletnek, hogy az IMF-emlékeztető szerint a Valutaalap igazgatóságának számos tagja azt várja a szervezettől, hogy ne engedje tovább rontani az IMF hitelét. Hiába támogatná tehát a hitelprogramot Christine Lagarde, az IMF igazgatója, ha összes vezetőtársa keménységet, a szervezet szabályzatának rigorózus betartását várja tőle.

Előbb engedjenek!

Az IMF feltehetően csak azt követően szállna be a görögök harmadik mentőcsomagjába, ha az ország már hitelesen végrehajtotta a kitűzött reformintézkedések egy részét, továbbá megszületett valamilyen megállapodás az ország adósságkönnyítéséről. Ez utóbbit a Valutaalap elengedhetetlennek tartja, máskülönben szerintük nem fenntartható az adósságpálya.

Az akadályt ugyanakkor pontosan az jelenti majd, hogy az eurótagállamok egyelőre hallani sem akarnak adósság-elengedésről. Az IMF részvétele nélkül a tárgyalások jelentősen megnehezedhetnek, az eleve szkeptikus Bundestagon pedig akár el is bukhat a csomag ilyesfajta elfogadása. További gond, hogy emiatt még kétségesebbé vált a tárgyalások lezavarása augusztus 20-ig, amikor Athénnek át kell utalnia egy hitel-törlesztőrészletet az Európai Központi Banknak.