Bekeményített Orbán szövetségese

Európa több országában egyszerre megjelent újságcikkben érvel új Európa-politikája mellett David Cameron brit miniszterelnök. Egyben hevesen támadja Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfő jelölését az Európai Bizottság elnöki posztjára.
Napi.hu, 2014. június 13. péntek, 11:34
Fotó: Reuters

Meglehetősen szokatlan módon közvetlenül az európai választókhoz fordult David Cameron abban az újságcikkben, amely egyszerre jelent meg ír, francia és német lapokban. Nagy-Britannia miniszterelnöke amellett érvel, hogy Európának bölcs vezetésre van szüksége gondjai megoldásához. Emellett folytatja támadását Jean-Claude Juncker ellen, akit az Európai Néppárt (EPP) jelölt az Európai Bizottság élére, és ebből fakadóan élvezi Angela Merkel német kancellár támogatását.

Orbán: lopakodó birodalomépítés
Európai ügyekről szólva Orbán Viktor - szokásos péntek reggeli közrádiós interjújában elmondta - azt mondta: Európában ma egy "lopakodó birodalomépítés" zajlik, "részletszabályok módosításával az unió alapszerződésének módosítása történik gyakorlatilag lépésről lépésre". Ezt az Európai Bizottság elnökének kiválasztásával hozta összefüggésbe, mert - folytatta - az az igény fogalmazódott meg, hogy az Európai Parlamentben helyet foglaló pártok csúcsjelöltjeit a tagállami miniszterelnökök automatikusan jelöljék a bizottság élére.
Ez egy "lopakodó alkotmánymódosítás" Európában - erősítette meg meggyőződését, hozzátéve, szerinte arra kell készülni, hogy Brüsszelben folyamatosan lesznek a nemzetállami hatásköröket kisebbíteni akaró kísérletek, amelyeket "nekünk alkotmányos érveléssel meg kell akadályozni".
Hozzáfűzte egyúttal, hogy a napokban Portugáliába utazik egy európai néppárti csúcstalálkozóra, ahol "azt az álláspontot fogjuk képviselni - vagyunk jónéhányan -, hogy (...) először nem a személyről kell dönteni, hanem Európa megújulásának legfontosabb pontjait kell meghatározni". Ezt követően pedig olyan európai bizottsági elnököt kell választani, aki ezt a programot hajlandó végrehajtani. (MTI)

A BBC megemlíti, hogy a Juncker-ellenes kampányban Svédország és Hollandia támogatja a szigetországot - elfelejtik hangsúlyozni, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök szintén ellenzi a volt luxemburgi kormányfő megválasztását. A magyar olvasó számára bizonyára ismerősen hangzanak Cameron minősítései, amelyek szerint az EU brüsszeli vezetése túlságosan terebélyessé és parancsolgatóvá vált, Juncker pedig a szorosabb politikai unió híve, ami London számára elfogadhatatlan.

Focivébé

Cameron cikkében megállapítja a nyilvánvalót: mint írja, sok európainak mostanában minden bizonnyal a focivébé a legérdekesebb esemény az életében, csak egy törpe kisebbség követi az Európai Bizottság vezetéséről folyó vitát. Ez azonban nagyon fontos dolog, ugyanis arról szól, hogyan születnek a döntések az Európai Unióban, mi a megfelelő viszony a tagállamok és az európai intézmények között, illetve miként felelünk meg a közösen elfogadott szabályoknak.

A május végi európai parlamenti választások azt mutatták, hogy az európaiak elvesztették illúzióikat az EU működésével kapcsolatban. Változást akarnak, olyan irányítást, amely a gazdasági növekedésre és a munkahelyek teremtésére koncentrál. Olyan uniót akarnak, amely segíti őket, nem pedig diktál nekik. Ezt bizonyította, hogy visszaesett az Európai Parlament (EP) legnagyobb pártjainak támogatottsága.

Ideális vezető

Az európaiaknak oda kell figyelniük arra, hogy megtalálják a lehető legjobb jelöltet az Európai Bizottság élére. Cameron szerint olyan vezetőre van szükség, aki képes reformokat végrehajtani, felpörgetni a növekedést és a munkahelyteremést - és nem mellesleg elfogadja, hogy az európaiak elvárásásait a legjobban nemzeti szinten lehet teljesíteni. Egy őszinte, megbízható "bróker", aki össze tudja egyeztetni az európai törekvéseket, vissza tudná szerezni a szavazók bizalmát.

Cameron elismételte álláspontját, miszerint az európai alapszerződés a tagállamok első számú vezetőit tömörítő Európai Tanácsot ruházza fel a bizottság elnökének jelölésével. Egyesek kitaláltak egy új módszert, amelyben az Európai Parlament legnagyobb pártjai úgynevezett vezető jelölteket választanak (Spitzencandadaten), akik egyike mögé az EP-választások után kialakult erősorrend alapján, háttéralkukat kötve felsorakoznak az Európai Parlament frakciói.

Akármilyen kiváló is azonban ez a jelölt, valójában nem a szavazók választottja. Egyik uniós tagállam szavazólapján sem szerepelt a képviselőjelöltek neve mellett Junckeré (akit egyébként a brit kormányfő személy szerint tapasztalt európai politikusnak tart). Még Németországban is csak a szavazók 15 százaléka tudta, hogy az EPP-nek van egy Spitzenkandidatja. Valójában tehát senki sem választotta meg semmire, jelölése a brit kormányfő szerint semmit sem jelent.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kakambuki, 2014.06.13 13:56

Miért lennénk már a szövetségese? Magyarország nem akar kilépni az EU-ból!
Vele ellentétben mi soha nem fenyegetőztünk, és nem is kérkedtünk ezzel sehol és senkinek, és mégis minket rugdalnak oldalba helyettük! (Javítva, bocs!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2014.06.13 13:54

Miért lennénk már a szövetségese? Magyarország nem akar kilépni az EU-ból!
Vele ellentétben mi soha nem kérkedtünk és nem is fenyegetőztünk ezzel sehol és senkinek, és mégis minket rugdalnak oldalba helyettük!(javítva, bocs!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2014.06.13 13:53

Miért lennénk már a szövetségese? Magyarország nem akar kilépni az EU-ból!
Vele ellentétben mi soha nem fenyegetőztünk ezzel sehol és senkinek, és mégis minket rugdalnak oldalba helyettük!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.13 12:27

Camaron tudja, hogy ő kinek a "szövetségese"?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html