Nem kér bankja segítségéből a jelzáloghitele törlesztésével késedelemben lévő adósok túlnyomó többsége - derült ki a Világgazdaság cikkéből. A pénzintézetek hatvanezer legalább 30 napos késedelemben lévő ügyféllel léptek kapcsolatba, hogy az MNB ajánlása alapján megegyezzenek a kölcsön rendezéséről, ám csak töredékükkel sikerült megállapodásra jutniuk.

A legtöbben hallani sem akarnak lakásuk feladásáról, inkább alacsonyabb törlesztőrészletet akarnak. Ha azonban nem tudnak megegyezni hitelezőjükkel, akkor azok felmondhatják a szerződést és érvényesíthetik a fedezetet, azaz mégis elúszhat a lakás. A gazdasági lap úgy tudja, hogy a bankok januártól keményítenének be: vagy felmondják azok szerződéseit, akikkel nem tudtak megállapodni, vagy követelésbehajtónak adják tovább a besült hitelüket.

Lehet perelni

A Magyar Nemzet ugyanakkor arról ír, hogy az Európai Bíróság nemrégiben született határozatából kiderült: 2008 óta érvényben van egy olyan uniós szabály, amely szerint kamat- és költségmentes minden olyan hitelszerződés, amelyben nem szerepel a fogyasztási hitelekre vonatkozó összes EU-s előírás.

A lapnak nyilatkozó ügyvéd szerint érdemes átnézni a korábban kötött jelzáloghitelek papírjait, mert jó eséllyel nem teljesítik ezt a követelményt, s ezért a siker esélyével perelhetők. Fontos feltétel az is, hogy az ügyfélnek aláírásával kell igazolnia, hogy elfogadta a szerződés minden lényeges elemét. Más szóval azokat a pontokat is hitelesítenie kell szignójával, amelyek az általános szerződési feltételekben vagy a mellékletben szerepelnek.