BUX
36940

Beköszöntött a defláció Nagy-Britanniában

Defláció volt májusban Nagy-Britanniában, a lakossági fogyasztói árak 0,1 százalékkal csökkentek havi bázison. Áprilisban még 0,4 százalékos infláció volt, és az elemzők májusban is legalább 0,2 százalékos áremelkedésre számítottak.

MTI-Eco, 2014. június 17. kedd, 14:12

A brit nemzeti statisztikai hivatal (ONS) keddi adatai szerint éves alapon számolva 1,5 százalékos infláció volt májusban, 2009 októbere óta nem volt ilyen alacsony az adat. A piaci elemzők 1,7 százalékos éves inflációt vártak.

Az ONS szerint májusban elsősorban azért csökkentek a fogyasztói árak, mert olcsóbbá váltak az élelmiszerek, a ruházati cikkek, valamint alacsonyabb lett a légi és tengeri utasforgalom ára.

Májusban a maginfláció nulla százalék volt havi alapon és 1,6 százalék éves alapon.

A kiskereskedelmi árindex 2014 áprilisához képest 0,1 százalékkal nőtt májusban, 2013 májusához képest 2,4 százalékkal.

Az ipari termelői áraknál a beszerzési árak 0,9 százalékkal csökkentek, az értékesítési árak 0,5 százalékkal nőttek májusban havi alapon.

Egyedül a lakáspiacon volt jelentős áremelkedés. A még áprilisra vonatkozó adatok szerint a lakóingatlanok árindexeke éves szinten 9,9 százalékkal nőtt. Az ingatlanárak az átlagnál jóval gyorsabban nőttek Londonban, ott 18,7 százalékos áremelkedést mértek áprilisban.