Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Régóta figyelmeztetnek kutatók, hogy az antibiotikumok nem megfelelő használata rezisztenciához vezet, azaz a kórokozó ellenállóvá válik a gyógyszerrel szemben. Már ma is vannak olyan multirezisztens, többféle antibiotikumnak ellenálló baktériumok, amelyekkel nagyon nehezen, vagy sehogy sem küzdenek meg az orvosok, ez egyre szélesebb körben okoz problémát. A most felfedezett kórokozó miatt bekövetkezett halálesetek ráadásul egy nagyon tiszta, vadonatúj kórházban történtek, s meglehetősen szokatlan, hogy ilyen környezetben is ilyen gyorsan képes terjedni a rezisztens törzs - írta a portál.

A fertőzésbe belehaltak mindegyike 53 évesnél idősebb vollt, mindannyian komoly műtét után lábadoztak. Halálukat súlyos tüdőelégtelenség, illetve több szervük összeomlása okozta.

A kutatók szerint a baktérium egyetlen korábban ismert típusra sem hasonlít, hanem két kifejezetten veszélyes törzs összeolvadásával keletkezett. A törzsek hasonló fúziójától az orvosok már régóta tartottak.

A veszély világméretű, figyelmeztetnek az orosok, hiszen ha nem sikerül kontrollálni a törzset, világjárványt okozhat az antibiotikum-rezisztens hipervirulens Klebsiella pneumoniae.

További részleteket az eseményekről  itt, a magyar egészségügy helyzetéről pedig itt olvashat bővebben.