A biztonsági erők több metróállomást is lezártak, ezért az emberek gyalogosan keltek útra a békés tüntetésre a Függetlenség terére. A rendőrség hangosbemondókkal figyelmeztette az embereket, hogy ne vegyenek részt a hatóságilag nem engedélyezett megmozduláson. A tüntetést követően egy szabadság menetet is akarnak tartani egy új Fehéroroszországért.

Múlt vasárnap százezrek vonultak fel a hatodik mandátumát vitatott körülmények között elnyert Aljakszandr Lukasenka ellen. A tömegrendezvények megtartása illegális, a résztvevőket felelősségre vonják - közölte a belügyminisztérium.

Lukasenka, aki ismételten az állítja, hogy külföldről próbálnak forradalmat szítani Fehéroroszországban, azzal fenyegetőzött, hogy kemény kézzel fellép a nyugalom helyreállítása érdekében - írta a portál.

A védelmi minisztérium bejelentése szerint mostantól a hadsereg látja el az emlékművek védelmét. Az elnök pedig élesen bírálta a tüntetők egyházi támogatását és szankciókat helyezett kilátásba.

Az ellenzék szerint Lukasenka csalt a választáson, és így sikerült a hivatalos adatok szerint a voksok több mint 80 százalékát megszereznie. A szavazás után tömegtüntetések kezdődtek országszerte. Az első napokban több ezer demonstrálót vettek őrizetbe, halálos áldozatok is voltak.