Immár köztudott, hogy Belarusz húzza a legtöbb hasznot a nyugati élelmiszereket piacáról kitiltó orosz embargóból, s ezt nem is igen tagadják - maga Lukasenko elnök közölte, hogy országának joga van bármit, amit importál, tovább exportálni más országokba. Az Oroszországgal vámunióban levő ország így átcímkézve tömegével ad el az orosz piacon harmadik országból származó termékeket, a norvég füstölt lazactól a svájci és francia sajtokig.

Most azonban mégis mintha átléptek volna egy határt - a moszkvai Rosszelhoznadzor állat- és növény-egészségügyi szolgálat az eddig nem éppen déligyümölcs termeléséről híres ország mezőgazdasági minisztériumát felszólította az Oroszországba küldött papaya-szállítmányok eredetének tisztázására.

Sokallták az idei első félévben Oroszországba exportált citrusfélék, dinnyék, gyümölcsök és zöldségek mennyiségét is, ami már elérte a tavalyi kétszeresét - különös tekintettel arra, hogy azok gyakran szezonon kívüliek voltak, és fajtáik sem felelnek meg a Belaruszban termőknek. Az orosz felügyelet sajnálatosnak minősítette, hogy hasonló igazolás-kéréseikre Minszk 2014 decembere óta nem reagál.