Az OPEC előrejelzése szerint a világ olajkereslete 13 éven belül elérhetői a csúcsát, amennyiben a párizsi klímaegyezményt aláíró országok betartják, amit vállaltak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében - írja a Financial Times. Valószínűleg nem könnyen jutottak erre a következtetésre.

Ha betartják

A kartell 14 országa ugyanis erősen függ a jelentős olajexport-bevételektől, amelyeket már a 2014 közepén kezdődött tartós olajárcsökkenés is alaposan megkurtított. Emiatt nagy lyukak keletkeztek a költségvetéseiken és egyes országok gazdasága recesszióba hanyatlott.

A COP21 klímamegállapodás, ha betartják, visszafoghatja a világgazdaság energiafogyasztását és megváltoztathatja azoknak a forrásoknak az arányát, amelyeket az aláíró országok felhasználnak. A tavaly év végén Párizsban aláírt egyezmény célja, hogy megelőzze a földi légkör hőmérsékletének több mint két Celsius-fokos emelkedését az ipari társadalom kialakulásához képest.

Más lehetőségek

Az OPEC több hosszú távú előrejelzését fogalmaz meg. Ha például a COP21 vállalásai nem teljesülnek, akkor az olajfogyasztás 2040-ig emelkedhet. A kartell országainak lelki állapotát mutathatja, hogy ezt tekintik a standard vagy referencia esetnek, azaz arra számítanak, vagy inkább abban reménykednek, hogy ez a forgatókönyv valósul meg.

Ezért a 2029-es csúccsal számoló jóslatot B szcenáriónak minősítették. Ennek megfelelően a világ olajfogyasztása a jelenlegi napi 90-95 millió hordó körüli szintről 13 év alatt 100,9 millióra kúszik fel, majd 2040-re 98,3 millióra csúszik vissza.

Esélyek

A COP21 megállapodás meglepően rövid időn belül 12 hónap alatt törvénybe iktatták az aláíró országok. Elődje, az 1997-es kiotói protokoll hét év alatt jutott túl a ratifikálási procedúrán. Ráadásul már a héten megkezdődött a marokkói Marrákesben az az ENSZ-konferencia, amelynek résztvevői az egyes aláíró országokra háruló kötelezettségek frissítésén dolgoznak.

Az OPEC ezt látva véli úgy, hogy felgyorsulhatnak az energiafelhasználás hatékonyságát javító intézkedések, például a korábban vártnál hamarabb elterjedhetnek az alternatív üzemanyagokkal üzemelő járművek. Egyes elemzők szerint 2040-ben az eladott autók több mint harmada elektromos meghajtású lesz és a világ autóflottájának negyede már villanyautó lesz.

Az olajkartell prognózisának standard változata mindezt figyelembe véve azt jósolja, hogy 2040-ben a világ energiafogyasztásának még mindig több mint felét az olaj, a gáz és a szén felhasználása fogja adni.

Hamarosan

Az OPEC a hónap végén tartja szokásos éves értekezletét Bécsben, amelyen a szintén szokásos eszem-iszom mellett kísérletet tehetnek az olajkitermelés befagyasztására.

A hosszú távú prognózis szerint a két éve tartó árzuhanás, amelynek eredményeként hordónként a korábbi kevesebb mint felére, 45 dollárra esett a fekete arany ára, jót tett a keresletnek. A fogyasztás annak ellenére emelkedett, hogy a világgazdasága növekedése lassú.