Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elemzői várakozásnál és az európai átlagnál jobban, 2,8 százalékkal nőtt a horvát bruttó hazai termék (GDP) az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 2 százalékkal, az első negyedévhez viszonyítva pedig 0,6 százalékkal.

Ez a hetedik negyedév egymást követően, hogy nőtt a GDP Horvátországban. A jelentés szerint a gazdasági növekedés motorja továbbra is az export, amely éves szinten 4,1 százalékkal nőtt. Emelkedett a fogyasztás 2,9 százalékkal, valamint nőttek a beruházások 6,3 százalékkal.

A szlovén GDP 2,7 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, a szezonális kiigazításokkal 1,9 százalékkal. Az első negyedévhez viszonyítva 0,6 százalékos volt a növekedés.

A jelentés szerint a gazdasági növekedés a külső keresletnek köszönhető. Az export éves szinten 7,5 százalékkal, míg az import 7,2 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban. A belföldi fogyasztás 2 százalékkal, a végső fogyasztás 2,5 százalékkal emelkedett, a bruttó beruházások 0,6 százalékkal voltak magasabbak.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás 3,6 százalékkal esett vissza, a beruházások csökkenése miatt az építőiparban.