Az euró erősödött a dollárral, a jennel és a svájci frankkal szemben, miután tegnap kiderült, hogy Kína és más ázsiai befektetők részt vállalnak a Portugáliának megítélt uniós támogatás finanszírozásában - jelentette a Bloomberg.
Az euró árfolyama 0,8 százalékkal, 1,4190 dollár/euróra nőtt, ami május 16-a óta a legerősebb szint - öt napja még 1,3970-en állt a dollárárfolyam. A frankkal szemben 0,4 százalékkal, 1,2338-ra erősödött a közös európai valuta.

A Financial Times (FT) idézte Klaus Reglinget, az európai stabilitási eszköz (EFSF) vezérigazgatóját, aki elmondta: a befektetők erősen érdeklődnek a csomag finanszírozása érdekében kibocsátandó EFSF-kötvények iránt. Azt is elismerte ugyanakkor, hogy ez nem az európai válságkezelés elismerése a részükről, hanem egyszerűen törekvés arra, hogy minél változatosabban helyezzék el a birtokukban lévő tőkét. Kína korábban világossá tette, hogy túlnyomórészt dollárban tartott devizatartalékait diverzifikálná. Az EFSF 3-5 milliárd euró értékben bocsát ki kötvényeket június közepén, majd további ötmilliárd értékben a hónap végén.

Peking részt vett az EFSF januári aukcióján is, amelyen az Írországnak szánt támogatáshoz vettek fel hitelt, de azt nem árulták el az alap vezetői, hogy mennyit jegyzett el az akkor kibocsátott kötvényekből. Regling azt is elmondta az FT-nek, hogy az ír csomag finanszírozására csak a nyarat követően bocsáthatnak ki újabb kötvényeket, mivel napirenden van az országnak nyújtott uniós hitel kamatának csökkentése, továbbá késik az adóssághegyek alatt nyögő ír bankok feltőkésítése.