Belekötöttek a főzőműsorokba a kutatók

Az amerikai műsorokban a higiénia és a hőmérséklet sem stimmelt.
Csernátony Csaba, 2016. december 22. csütörtök, 12:57
Fotó: Napi.hu

Amerikai kutatók a népszerű tévés főzőműsorokat elemeztek élelmiszer-biztonsági szempontból, a végeredmény pedig nem lett túl jó - írja az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények legfrissebb száma a Journal of Nutrition Education and Behavior című tudományos folyóiratban megjelent felmérés alapján.

A vizsgált főzőműsorok szakácsai 78 százalékban helyesen használták és tárolták az eszközöket. Az epizódok 50-88 százalékában azonban a higiéniát problémásnak találták, 95 százalékban a hőmérséklet-szabályozás valamint a sütési idő nem volt megfelelő.

A törlőrongyok használatával és a zöldségek mosásánál 90 százalék feletti volt a hibaarány. Az kutatók szerint az is problémás, hogy a főzőműsorok mindössze 13 százalékában volt szó az élelmiszer-biztonsági tippekről. Összességében a vizsgált - amerikai tévékben leadott - főzőműsorokban mellékes szerepet kapott az élelmiszer-biztonságra. Pedig az ott szereplők sztárok nézők millióinak adhatnának tanácsokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK