Belépnek a 21. századba a lettek és az észtek

Észtország és Lettország fontolgatja, hogy közösen építenek ki jókora offshore szélenergia-termelő kapacitást. Ezzel inthetnének búcsút erősen környezetszennyező áramtermelésüknek.
Barabás Júlia, 2019. december 17. kedd, 20:30
Fotó: Reuters

Észtország és Lettország azt fontolgatja, hogy 1000 megawatt szélenergia-termelő kapacitást épít a Rigai-öbölben - írta a bne IntelliNews régiós hírportál. (Magyarország ebben a technológiában 326 megawattnál tart, a paksi atomerőmű áramtermelési képessége 2000 megawatt - a szerk.) A projekt fővállalkozója az állami tulajdonú ész Eesti Energia lenne.

A cél nyilvánvalóan az lenne - hogy igazodva az EU szén-dioxid-kibocsátási céljaihoz - visszaszorítsák a fosszilis tüzelőanyagokra épülő jelenlegi áramtermelést. Ezen a téren különösen Észtország van rossz helyzetben, ugyanis olajpalát égető erőműveket üzemeltet, amelyek minden kilowattóra elektromos energia elállításakor 500 gramm szén-dioxidot bocsátanak ki. Lettország emissziós mutatója 200 gramm szén-dioxid/kilowattóra.

A tengerek felett fújó szélre alapozott (offshore) áramtermelés a legkevésbé hullámzó forrása a zöld energiának, ami azt jelenti, hogy a letelepített légcsavarok életciklusuk idejének 50 százalékában termelnek áramot. Ezzel összevetve a szárazföldi (onshore) szélkerekek csak idejük 30, a napenergiára alapozó rendszerek pedig csak idejük 20 százalékában termelnek áramot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.12.17 22:11

Magyarországnak van 326MW névleges teljesítményű offshore szélerőmű parkja? Mit nem tudok meg ma is... lehet le is ugrok hétvégén a tengerpartra, a szőlőbe...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.12.17 21:36

Hülyék. Azt meg lehet érteni, ha az energiaforrásaikat diverzifikálni akarják. A szélenergia lehet egy egy jó megoldás, de természetesen nem mindenható. De ne azért akarjanak szélerőműveket építeni, mert a seggbuta brüsszeli politikusok azt állítják, hogy a széndioxid kibocsátás káros. Egyáltalán nem az. A széndioxid az élet alapja, a növények ebből állítják elő az életünkhöz fontos oxigént. Uram segíts, a fotoszintézist már az általános iskolában tanítják! Széndioxid jelenlétében a növények gyorsabban nőnek, és kevesebb vizet fogyasztanak. Mi magunk is széndioxidot állítunk elő kilégzéskor. Az egész a zöld fasiszta eco maffia műve, akik a klíma- és széndioxid hisztivel riogatják, átverik és megtévesztik az embereket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html