BUX

Belgiumot minősítheti le az S&P

Belgium politikai bizonytalansága miatt egy fokozattal vághatja meg a hitelminősítő jelenlegi osztályzatát.

NAPI, 2010. december 14. kedd, 13:31

Meg nem erősített információk szerint Belgium leminősítésére készül a Standard and Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő. Az ország jelenlegi besorolása AA+, az S&P stabilról negatívra rontotta az ország kilátásait, az indoklás szerint a politikai bizonytalanság miatt.

A 10 éves belga állampapírok hozama 3 bázisponttal 4,02 százalékra emelkedett a Bloomberg szerint. Bart De Wever flamand nacionalista politikus tegnap "bukott államnak" nevezte Belgiumot a Der Spiegelnek adott interjúban, véleménye szerint a szocialista vezetésű vallon kormány blokkolja a szükséges reformokat.

Az S&P szerint az ország belső politikai bizonytalansága kockázatot jelent a kormány hitelességével kapcsolatban, főként azon nehéz piaci körülmények között, amellyel az eurózóna több országának meg kell küzdenie. A hitelminősítő várhatóan egy osztályzattal rontja le a belga államadósság besorolását, amennyiben a politikai konszenzus hiánya akadályt emel az államadósság stabilizálásban, illetve a reformok területén való előrelépésben.