Belgrád olcsó, de nem a helyieknek

A közép- és délkelet-európai térségben - szerb szakértők szerint - Belgrád a legolcsóbb főváros, ám az átlagkeresetekhez viszonyítva közel olyan szinten van, mint Budapest.
NAPI Online, 2009. február 10. kedd, 15:45
Fotó:

Az MTI beszámolója szerint a szerb közgazdászok szövetsége hét főváros - Belgrád, Budapest, Ljubljana, Zágráb, Podgorica, Szarajevó és Szófia - kisboltjaiban és szupermarketjeiben vizsgálta néhány alapvető élelmiszer árát. A felmérésben félkilós fehér kenyér, átlag kiszerelésű, 2,8 százalék zsírtartalmú tej, 3,2 százalékos joghurt, 45 százalék zsírtartalmú sajt, egy-egy kiló borjúcomb, sertéscomb, (közelebbről meg nem határozott) tyúkhús, rizs, alma, 10 darab első osztályú tojás, fél liter világos sör és 3 kiló mosópor szerepelt.

E kosarat Belgrádban 28,84 euróért lehet megvenni, míg a térség legdrágább városának számító szlovén fővárosban 36,79 euróért. A felsorolásban a horvát főváros, Zágráb után a harmadik helyen álló Budapesten 32 eurót kóstál a bevásárlás. A felmérésben szereplő termékek árának összegéből képezett átlag - a Bosznia-Hercegovinát, Bulgáriát, Montenegrót, Romániát is felölelő térségben - 27 euró.

Belgrád hipermarketjeiben - amelyek csaknem kizárólag hazai, görög és szlovén tulajdonban vannak - viszont magasabbak az alapvető élelmiszerek árai, mint Budapesten.

Szerbiában a bérből és fizetésből élők átlagkeresete havi 33 ezer dinár körül mozog, ami a jelenlegi árfolyamon mintegy 360 eurónak felel meg. (Az MTI beszámolójából nem derül ki, hogy bruttó vagy nettó keresetről van-e szó.) A KSH adatai szerint idehaza tavaly az első 11 hónapban a nemzetgazdasági átlagos nettó kereset 121 400 forint volt, ami jelenlegi árfolyamon közel 420 eurót tesz ki. A szerbiai átlagkeresetből tehát 12,5 belgrádi kosárra futja, míg az itteniből valamivel több, mint 13 budapesti telik ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK