Az Európai Parlament nemzetközi kereskedelmi bizottságának egyes tagjai élesen bírálták az Európai Bizottság illetékes tisztviselőit azon a bizottsági ülésen, amelyen az EU és Kína múlt év végén aláírt befektetési megállapodása volt a téma - tudósított a South China Morning Post. Az egyezményt a német elnökség végén, az utolsó pillanatban, december 30-án írták alá - állítólag Angela Merkel kancellár a német gazdaság érdekeit szem előtt tartva erősen forszírozta a dolgot -, ám azt még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek, illetve az állam és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak és a tagállamoknak. Ez a procedúra bő egy évig eltarthat.

A megállapodás alapján, hogy az európai vállalatok kedvezőbb feltételekkel tevékenykedhetnének a kínai piacon. A bizottság elérte Peking kötelezettséget vállalt arra, hogy alkalmazni fogja a munkára kényszerítést tiltó nemzetközi konvenció szabályait. Európának olyan gazdasági növekedésre van szüksége, amilyet például Kína produkál - magyarázta a szerződés célját Maria Martin-Prat, az EU főtárgyalója. Nem maradt el azonban a kéretlen válasz, amit a színes beszédstílusáról ismert német Reinhard Bütikofer (képünkön), a parlament kínai kapcsolatokkal foglalkozó bizottságának vezetője fogalmazott meg.

Bemutattak az USA-nak

A legenyhébb megjegyzése az volt, hogy a bizottság a megállapodás aláírásával karácsonyi ajándékot adott Hszi Csin-ping kínai államfőnek, akitől nem idegen a hatalom koncentrációja. Bürikofer különösen fontosnak tarja, hogy ez néhány héttel az új amerikai elnök, Joe Biden beiktatása előtt történt, amivel az EU azt jelezte, hogy nem kíváncsi a Kínával nem éppen jó viszonyban lévő szövetségese véleményére. Ezzel mintegy nyugat felé fordulva felmutatta a középső ujját.

Amikor a kollégáim azt mondják, hogy a befektetési egyezség segít új egyensúlyt kialakítani a Kínával folytatott kereskedelemben, akkor azt szoktam válaszolni, hogy geopolitikai szempontból is új egyensúlyt hoz létre - mondta a politikus. A megállapodást gazdasági érdekeik miatt Berlin és Párizs forszírozta figyelmen kívül hagyva más országok kifogásait - bővítette ki bírálatának célpontjait.

Nem kapkodták el

Martin-Prat tagadta, hogy elsiették volna a megállapodást, miután hét éven át tárgyaltak róla. Ráadásul a bizottságnak az utolsó pillanatban sikerült engedményeket kicsikarnia a pekingi vezetéstől - amely nyilván szintén érdekelt volt abban, hogy miközben az USA-val izmozik az EU-val kezet rázzon - a nemzetközi munkaügyi szabályok betartása terén. Szerinte az tárgyalásokat azon a ponton hagyták abba, amikor már nem volt esély további engedményeket kapni a másik féltől.

A főtárgyló visszautasította, hogy az USA-val szemben barátságtalan lépést tett volna az EU. Egyetlen komoly nemzetközi szereplő sem kér engedélyt arra, hogy kereskedelmi megállapodásokat kössön. Például Amerika olyan szövetségesei, mint Ausztrália, Új-Zéland, Japán vagy Dél-Korea sem tették ezt mielőtt csatlakoztak az ázsiai országokat, köztük Kínát is összekapcsoló Regional Comprehensive Economic Partneship szabadkereskedelmi megállapodáshoz. Emellett Washington sem konzultált Brüsszellel mielőtt aláírta Kínával az elmúlt években kötött kereskedelmi egyezményeit.

Kína szeret téged

Az európai parlamenti bizottsági üléssel egy időben Pekingban Vang Ven-tao kereskedelmi miniszter tartott sajtótájékoztatót, amelyen azt mondta, hogy a felek a dolgoznak a befektetési megállapodás pontos fordításán és a Kína azon van, hogy a maga részéről mielőbb ratifikálja azt. Az Európából hallható bírálatokra azt válaszolta, hogy Kína nem ellenfelet lát az EU-ban, hanem partnert, és az egyezmény tető alá hozása jelentős esemény Kína és az EU közti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokban.

A South China Morning Post azonban emlékeztet rá, hogy a ratifikálási folyamatot hátráltatják a kínai kormány január végi letartóztatásai Hongkongban, amelyek 53 ellenzéki aktivistát és politikust érintettek. Válaszul az Európai Parlament egyes hongkongi vezetők elleni célzott szankciókra tett javaslatot. Egyes európai uniós tagállamok hongkongi képviselői a színfalak mögött azt mondják, hogy Peking ezzel arcul csapta az EU-t, és ha most döntene az Európai Parlament a befektetési megállapodásról, akkor leszavazná azt.

Ugyanakkor ez sem biztos, legalábbis úgy tűnik, vannak, akik a gazdasági kapcsolatokra helyezik a hangsúlyt. Iuliu Winkler a parlament kereskedelmi bizottságának elnökhelyettese úgy véli, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni ezeket. Az EU és Kína külkereskedelmének értéke 79 millió euró, amivel megelőzte az USA-t az unió legfőbb kereskedelmi partnereinek sorában. Nem tehetünk úgy - tette ehhez hozzá Martin-Prat -, mintha egy befektetési egyezménnyel megoldhatnánk minden gondunkat, amit Kínával kapcsolatban kifogásolunk.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.