A londoni kormánynak nincs átfogó Brexit-terve vagy -stratégiája, és a következő hat hónapban várhatóan nem is lesz képes arra, hogy ezt összehozza - derült ki egy a kabinetirodáról kiszivárogtatott emlékeztetőből. A dokumentumot a The Times szerezte meg, de a BBC munkatársa is beletekinthetett.

Az emlékeztető, amelyet egy névtelen tanácsadó írt november első hetében, arra a következtetésre jut, hogy további hat hónapba telik, mire a kormány eldönti, hogy pontosan milyen feltételekkel akarja kiléptetni Nagy-Britanniát az EU-ból. A BBC emlékeztet arra, hogy Theresa May miniszterelnök azt ígérte: 2017. március végéig benyújtják az ország kilépési kérelmét az EU-nak.

Harcoló felek

A dokumentum bírálja Mayt, akiről az a hír járja, hogy magához vonja a döntéseket, maga akar határozni a részletekről. Ez a módszert aligha lehet hosszabb időn keresztül alkalmazni.

Az emlékeztető szerint a kormány tagjainak két csoportja harcol egymással. Az egyikbe a kemény Brexitet hívének tartott Boris Johnson külügyminiszter, David Davis kilépésügyi miniszter és Liam Fox nemzetközi kereskedelmi miniszter tartozik. A másikba többek mellett Philip Hammond pénzügyminiszter és Greg Clark gazdasági miniszter.

Minden tárca felmérte, hogy a hozzá tartozó ágazatot vagy ágazatokat hogyan érintheti a Brexit, és kidolgozott egy tervet arra, hogyan kezelné, ha a lehetséges változatok közül a legkedvezőtlenebb forgatókönyv valósulna meg.

Nincs kormányprogram

Bár szükséges lenne, ezekből a részletekből nem áll össze egy közös kormányzati terv a Brexit tartalmára és a kilépés menedzselésére vonatkozóan - állítja az emlékeztető szerzője. Nem állították fel a prioritásokat és nem döntöttek a tárgyalási stratégiáról.

További gond lehet, ha hihetünk a kiszivárogtatott dokumentumnak, hogy nincs elég ember a kilépéssel kapcsolatos tárgyalások lebonyolítására. Újabb 30 ezer köztisztviselőt kellene felvenni, hogy el tudják végezni az óriási munkát. A tárcák már eddig 500 projektet indítottak a Brexittel kapcsolatban.

Pisztoly a kézben

Eközben az emlékeztető szerint a nagyvállalatok hamarosan odatartják a pisztolyt a kormány fejéhez, azaz világossá fogják tenni, milyen feltételeket várnak el a foglalkoztatás és a befektetéseik fenntartása érdekében.

Chris Graylling közlekedési miniszter a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy fogalmas sincs, honnan kerülhetett elő a dokumentum. Neki egészen más tapasztalatai vannak a kormányban folyó munkával kapcsolatban. A Timesban megjelent sztori ugyanakkor rámutat arra, milyen összetett kihívással áll szemben a kormány.

Ellenszél

Eközben John McDonnell, a Munkáspárt árnyék pénzügyminisztere bírálja a kormány kaotikus viselkedését a Brexittel kapcsolatban. A pénzügyi tárca vezetője szerinte elszigetelődött a kabinetben, és gyenge ahhoz, hogy sikerre vigye a kilépés folyamatát.

Továbbra is a levegőben lóg a kérdés, hogy szükség lesz-e a parlament hozzájárulásához az uniós kilépési kérelem benyújtásához. A Legfelsőbb Bíróság december 5-étől kezdi tárgyalni a kormány fellebbezését azzal a november eleji bírósági döntéssel kapcsolatban, amely szerint ki kell kérni a törvényhozás beleegyezését.