Lengyelországban tovább tart az Andrzej Duda államfő és a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) élén álló Jaroslaw Kaczynski, az ország tényleges vezetője vitája, miközben mind a ketten elkötelezett hívei a rendszernek - írta az onet.pl. Az államfő mindenképp népszavazást akar kiíratni az alkotmánymódosításról, míg Kaczynski nem lelkesedik az ötletért.

A pártelnöknek főként az időponttal van gondja, miután az államfő a lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulóját javasolta a népszavazás megtartására. Szerinte az ünneplést nem kellene összekeverni a voksolással, főként, hogy Lengyelországban a népszavazásokon való részvétel hagyománya nagyon gyenge.

Duda elképzelése szerint november 11-én vagy 11-12-én körülbelül 10 kérdésre kellene felelniük az állampolgároknak a politikai rendszer megváltoztatásának irányával kapcsolatban. Az új szabályok érintenék a többek között a köztársasági elnök, a Szejm és a szenátus státusát is.

A népszavazás sikertelensége Andrzej Duda kudarca lenne, nem a kormánypárté, ugyanakkor Kaczynski attól tart, hogy kettejük vitája megoszthatja a PiS mögött álló választókat. Ezt mindenáron fenn akarja tartani, mert ebben látja a garanciáját annak, hogy befejezhetik azokat a mély változtatásokat, amelyeket elkezdtek. A tábor összefogása feltétlenül szükséges feltétele annak, hogy egy-két kormányzati ciklusnál hosszabb ideig hatalmon maradhassanak.

A fotó forrása: Vojtek Radwanski/AFP