Bennfenntes kereskedelmi ügybe keveredett az elnök barátja

Carl Icahn, aki korábban Donald Trump tanácsadója volt, éppen az acélipart sújtó importvámok bejelentése előtt szabadult meg 1 millió iparági cégekben lévő részvényétől - írja az AP.
Szabó Dániel, 2018. március 4. vasárnap, 18:15
Fotó: AFP

Donald Trump elnök csütörtökön jelentette be, hogy 25 százalékos vámot akar kivetni az importált acélra és 10 százalékosat az alumíniumra, hogy védje a hazai termelőket. A bejelentés éles bírálatot váltott ki az Egyesült Államok kereskedelmi partnereiből. Trumpot azóta támadják a saját tanácsadói is, mert szerintük több millió amerikai munkahelyet sodor ezzel veszélybe. De az elnök jelezte, nem visszakozik.

Egy tanácsadója viszont vélhetően korábban hozzájutott az információkhoz a merkantilista döntésről, és bennfenntes kereskedelemre használta fel ezeket: Carl Icahn eladott 1 millió darab részvényt, melyet egy acélipari cégben, a Manitowocc Co-ban birtokolt.

Ez idő alatt nagyjából 31,3 millió dollárnyi pénzhez jutott a papírok értékesítésével. A február 12-22. közötti időszakban 32,47-34,31 dolláros árfolyamon szállt ki, miközben a Manitowoc-részvények árfolyama az importvámok hírére 9 százalékot estek, értékük most 26,93 dollár - írja az AP.

A felügyelet vizsgálja a lépését.

Icahn tavaly január és augusztus között Donald Trump elnök tanácsadója volt, a szabályozási reformok kapcsán segítette a politikust. A Forbes 400-as listája szerint 16,6 milliárd dolláros vagyonával a 26. leggazdagabb ember az országban.

A fotó forrása: Neilson Barnard/GETTY Images North America/AFP.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK