Tovább csökkenhet az olaj ára, amely már jelenleg is 2013-as mélypontján van, miután úgy tűnik, a világgazdaság teljesítménye a vártnál gyengébb lesz, miközben az USA-ban, Brazíliában és Irakban nő a kitermelés - jelentette ki James Burkhard, az IHS piackutató cég elnökhelyettese. Az OPEC idén napi három-négymillió hordó kitermelésére elegendő tartalék kapacitással rendelkezhet - tette hozzá egy houstoni konferencián nyilatkozva. A túlkínálat pedig az árak gyengeségében fog megmutatkozni.

Az olaj tőzsdei jegyzése folytatta nemrégiben megkezdett szánkázását a hét elején. A befektetők hangulatát a kínai növekedés lassulása és a túlkínálat rontja el. A londoni Brent hordójáért hétfőn 110,09 dollárt kellett adni, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) jegyzése 90,12 dolláron állt meg, miután december eleje óta először ismét benézett a 90-es szint alá. A WTI hordónként nyolc dollárral kerül kevesebbe, mint egy hónappal ezelőtt. Az olajárak még alacsonyabbak lehetnek, amit egyelőre a közel-keleti helyzettel kapcsolatos aggodalmak akadályoznak meg - állítja Burkhard.

Nyomul az USA - de meddig?

Az Egyesült Államok 2013-ban várhatóan napi 7,3 millió hordóval járul hozzá a világ olajtermeléséhez, szemben a 2012-es 6,4 millióval - derül ki a washingtoni kormány adataiból. Ezt az erős növekedést a nehezen hozzáférhető helyekről származó olaj kitermelésével érik el. Az utóbbi azonban csak addig lehet kifizetődő, amíg hordónként legalább 80 dollárért lehet eladni az energiahordozót - mondja a szakértő.

Burkhard szerint az amerikai olaj szemtől szembe versenyez a Brenttel, ezért az utóbbi ára 95-100 dollár/hordóra is lemehet. Ezt a hatást fékezi, hogy sok amerikai olajtermelő logisztikai problémákkal küzd. A kitermelt fekete aranyat vezeték híján vasúton kénytelenek szállítani. Ugyanakkor elemzők szerint az árverseny sokkal érezhetőbb lesz - a kétfajta olaj árrése szűkülni fog -, ha az amerikai olaj a távoli lelőhelyekről eljut a tengerpartra.

Éppen eddig

Az IHS elnökhelyettese - aki egyben a szervezet olajpiaci elemző részlegének vezetője is - emlékeztet arra, hogy a túl alacsony olajár megtörheti az új amerikai olajkitermelési forradalom lendületét. Az Egyesült Államok elméletileg kitermelhető olajtartaléka 223 millió hordó. Ez a számítás magában foglalja az offshore, az alaszkai és a nehezen kitermelhető olajpalakészleteket is.

A további becslések szerint a 223 millió hordóból 49 milliót a tengeri offshore kutakból hozhatnak felszínre, amelyek az USA déli 48 államának közelében vannak. Alaszkából 34 millió hordót remélhetnek. A nehezen elérhető mezők, amelyek a technikai fejlődéssel nemrégiben váltak kitermelhetővé 58 millió hordó olajat rejtenek.